≫ 

Beograd bez njega ne bi bio isti: Izložba radova Aleksandra Deroka u Umetničkoj zbirci SANU

Ova retrospektiva, koju je mahom osmislio sam Deroko, sećanje je na umetnika i zahvalnost darodavcu, jednom od likovnih stvaralaca akademika čiji su legati postali temelj Umetničke zbirke SANU na kome se ona i danas razvija

  • 0
Zgrada Sanu SANU / Foto: Wikipedia/Λατίνος

Izložba „Radovi Aleksandra Deroka u Umetničkoj zbirci Srpske akademije nauka i umetnosti” biće otvorena danas, 6. jula, u Galeriji SANU u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu.

Autorka izložbe je Jelena Mežinski Milovanović, stručna saradnica Katarina Živanović, dok je grafički dizajn i tehničko uređenje uradila Danijela Paracki.

Aleksandar Deroko (1894–1988), naučnik, umetnik, pedagog, intelektualac renesansnog, širokog polja interesovanja, stvaralac neiscrpne radne energije, ratnik, sportista, znamenita ličnost Beograda svog vremena i veliki šarmer, od 1955. godine je bio član Srpske akademije nauka i umetnosti.

Aktivan, između ostalog, u Odeljenju likovne i muzičke umetnosti, sarađujući sa likovnim umetnicima-akademicima, koji su učestvovali u osnivanju Galerije SANU i definisanju Umetničke zbirke SANU, Deroko je dao značajan doprinos i ovoj sferi delatnosti Akademije.

U vreme kada su i drugi slikari članovi SANU svoje radove poklanjali Akademijinoj kolekciji, Aleksandar Deroko je predlog da svoje slike i crteže pokloni SANU izneo svom prijatelju predsedniku SANU akademiku Pavlu Saviću, što je rezultiralo Savićevom inicijativom da Galerija SANU organizuje izložbu radova Aleksandra Deroka 1980. u Galeriji kulturnog centra, (pošto su u Galeriji SANU u toku bili građevinski radovi i preuređenje). Zadovoljan ovom postavkom, Deroko 1984. godine Umetničkoj zbirci SANU poklanja 129 svojih dela – uz 19 slika, celinu čini i 110 crteža, skica, studija.

Skoro deceniju posle umetnikove smrti – 1997. godine, još jedanaest crteža Aleksandra Deroka Akademijinoj Zbirci poklonio je umetnikov mlađi kolega i saradnik, arhitekta Slobodana Nenadovića, tako SANU danas čuva 140 Derokovih dela.

Sada, posle četiri decenije, po prvi put u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, Galerija SANU javnosti predstavlja izbor radova akademika Aleksandra Deroka iz Umetničke zbirke SANU.

Ova retrospektiva, koju je mahom osmislio sam Deroko, sećanje je na umetnika i zahvalnost darodavcu, jednom od likovnih stvaralaca akademika čiji su legati postali temelj Umetničke zbirke SANU na kome se ona i danas razvija.

Istovremeno, izložba je i najava velike retrospektive koju svom članu priprema SANU u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom u Beogradu i brojnim drugim institucijama.

Srpska akademija nauka i umetnosti zahvaljuje na finansijskoj podršci Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijatu za kulturu Grada Beograda.

- U cilju sprečavanja zaražavanja COVID-19 molimo sve posetioce Galerije SANU da nose maske prilikom boravka u Izložbenom salonu, da dezinfikuju ruke na ulazu, drže rastojanje od dva metra i, u slučaju potrebe, u skladu sa preporukom osoblja Galerije, sačekaju svoj red za obilazak izložbe ukoliko je u Galeriji već 20 posetilaca. Zahvaljujemo Vam na razumevanju - poručuju iz SANU.

Izložba će trajati do kraja avgusta 2020. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA