≫ 

"Neispričane priče": Izložba samoukog vizionara Joškina Šiljana u Galeriji '73

Šiljanov nekonvencionalan i eksperimentalan pristup i stvaralaštvo van dominante kulture, čini ga originalnim i autohtonim umetnikom

  • 0

Izložba slika i crteža Joškina Šiljana, pod nazivom "Neispričane priče", biće otvorena 16. jula u 18h Galeriji '73, najavili su organizatori.

Projekat je rezultat saradnje KU Galerija '73 i Muzeja naivne i marginalne umetnosti iz Jagodine.

Šiljan je jedan od vodećih predstavnika umetnosti samoukih vizionara u Srbiji.

Samouki stvaralac svoj lični svet sirove istine spaja sa senzacijama iz spoljašnjeg sveta i prenosi u medijum slike ili crteža.

Šiljanov nekonvencionalan i eksperimentalan pristup i stvaralaštvo van dominante kulture, čini ga originalnim i autohtonim umetnikom.

Nina Krstić, kustos izložbe, govoreći o Šiljanovom specifičnom likovnom izrazu, između ostalog je istakla da elementi umetnikove njegove uobrazilje kao da sami nalaze svoje mesto na slikarskoj podlozi: umetnik nema želju da ih posebno promišljeno organizuje.

- On pušta instinktu da ga vodi i mi osećamo tu bezbrižnost i lakoću izraza, bez obzira na neretku kakofoniju, koju prividno stvara svojom sirovom formom, upletenom u putanje, protkane originalnim grafemama. Ritam koji postiže ovom kinetikom uz komične, zvučne poruke izražene titlovima osobenog fonta, na jedinstveni način sučeljava sa belinom podloge. Automatizam u svom punom, kreativnom sjaju, mu pomaže da pravi svojevrsne prečice - kaže Krstić.

U toku trajanja izložbe biće prikazan dokumentarni film o Joškinu Šiljanu, u produkciji Muzeja naivne i marginalne umetnosti.

Izložba će trajati do 28. jula 2020. godine, a svi posetioci se mole da poštuju mere zaštite u skladu sa zvaničnim preporukama. Nošenje maski je obavezno.

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA