≫ 

"Kruna", izložba slika Sretka Divljana u Galeriji ULUS

Umetnik je aktivni učesnik na domaćoj likovnoj sceni, što potvrđuje i podatak da je priredio preko pedeset samostalnih izložbi

  • 0
Sretko Divljan Slika Sretka Divljana / Foto: Promo

Izložba slika Sretka Divljana, pod nazivom "Kruna", biće otvorena 16. jula 2020. u Galeriji ULUS u Beogradu, najavili su organizatori.

Sretko Divljan pripada generaciji umetnika koja je umetničke veštine učila od Miodraga Rogića, Stojana Ćelića, Boška Karanovića, istaknutih profesora beogradske Likovne akademije.

Aktivni je učesnik na domaćoj likovnoj sceni, što potvrđuje i podatak da je priredio preko pedeset samostalnih izložbi.

Od svojih profesionalnih početaka do danas, Divljan neguje autentičnu likovnu estetiku koju su pojedini likovni kritičari okarakterisali kao "divljanizam".

Izložene slike nastale su u poslednjih nekoliko godina i o njima, u tekstu u katalogu izložbe, pisala je istoričarka umetnosti Slavica Vinčić, koja je između ostalog istakla da figure i likovi portretnog tipa, koji se pojavljuju, ne mogu da ponesu ni jedan od poznatih - izama, svi oni pripadaju jedinstvenom slikarskom opusu Sretka Divljana.

- Uprkos oštrim, ponekad geometrizovanim formama, slike toplog, raskošnog kolorita, Brakovski podsećaju na tradicionalni portret realnih slikanih osoba. Majstorske višefiguralne kompozicije, izvedene u snažnoj ekspresiji koja kompoziciji slike obezbeđuje moćnu dinamiku, uporedivu samo sa dinamikom sličnih radova velikih prethodnika Sretka Divljana; Pabla Pikasa, Žorža Braka... - napisala je Vinčić.

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA