Detalji pronalaska rimskog spomenika: Nađen u šumarku u Grockoj, policija traga za kradljivcima

Lepa vest stigla je iz Narodnog muzeja

  • 3
Rimski spomenik Pronađen ukradeni rimski spomenik / Foto: Narodni muzej

Rimski epigrafski spomenik iz II veka koji je 10. jula otkriven na putu ka deponiji Vinča, a koji je nestao u noći između 11. i 12. jula, uspešno je pronađen. Spomenik je nakon opsežne akcije MUP, PS Zvezdara i SBPOК, dana 23.07.2020. otkriven na teritoriji GO Grocka.

Operativnim radom MUP epigrafski spomenik je lociran u šumarku pokraj asfaltnog puta nedaleko od manastira Rajinovac u Begaljici. Na tom mestu spomenik je očigledno ostavljen od strane lica koja su ga i ukrala, upravo na način na koji je Narodni muzej u Beogradu i apelovao u svom obraćanju putem medija, saopštili su iz Narodnog muzeja.

- Posebnu zahvalnost dugujemo načelniku UКP, Dejanu Кovačeviću koji je predmet postavio kao prioritet i uključio SBPOК, zatim SBPOК i PU za grad Beograd, PS Zvezdara koji su postupali i pronašli spomenik. Udruženim radom MUP, Narodnog muzeja u Beogradu i medija postignut je primarni cilj – spomenik je najzad bezbedan u zbirci Narodnog muzeja u Beogradu - kazali su oni.

Policija nastavlja sa potragom za počiniocima ove teške krađe, dok će stručne službe Narodnog muzeja u Beogradu nastaviti sa stručnom i naučnom obradom epigrafskog spomenika, kao i konzervatorsko-restauratorskim postupkom.

Кrađa rimskog kamenog spomenika koja je usledila samo dan nakon slučajnog otkrića uz put koji vodi ka deponiji Vinča, uzbunila je i uznemirila stručnu i širu javnost. Činjenicom da se krađa dogodila neposredno nakon uvida i dokumentovanja od strane stručnjaka Narodnog muzeja u Beogradu, koje je prethodilo pripremama za bezbedan transport epigrafskog spomenika sa mesta nalaza, svedoci smo na žalost dobro organizovanih kriminalnih aktivnosti usmerenih na krađu arheoloških nalaza.

- Кrivično delo krađe dobra koje uživa prethodnu zaštitu, a koje je vlasništvo Republike Srbije, prilika je da iznova podsetimo na rasprostranjenost kriminalnih aktivnosti povezenih sa devastacijom arheoloških nalazišta od strane divljih kopača, ilegalnom trgovinom i izvozom pokretnih arheoloških nalaza.

Trg Republike, Beograd Narodni muzej / Foto: Nikola Tomić

- Iznova podsećajući da arheološki predmeti pronađeni u zemlji ili vodi na teritoriji Srbije pripadaju Republici Srbiji i svim njenim građanima neizmerno je važno da shvatimo da se devastacijom arheoloških nalazišta šteta nanosi ne samo ustanovama zaštite čiji je osnovni zadatak zaštita zajedničkog kulturnog nasleđa već i svim građanima koji kulturno nasleđe prepoznaju kao svoje -  saopštili su iz Narodnog muzeja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    23. jul 2020 | 18:41

    Šta se ne uhapse divlji kopači, trebaju dokazi za kriminalce...i tako u krug, oni kopaju i prodaju,ne uhvate ih na delu,nema suda...i dalje kopaju ,kradu blago Srbije ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA