≫ 

Dovitljivi slikari iz Bogatića uspeli da prevare koronu

- Umetnost je preživljavala i za vreme ratova i svih kriza i katastrofa, a mi smo se potrudili da preživi i doba korone koja je samo jedna prolazna predstava posle koje će biti spuštena zavesa, ali bez aplauza - kaže akademski slikar Dragan Martinović

  • 0

Dok se, zbog epidemije brojne kulturne manifestacije otkazuju, dovitljivi i ambiciozni likovni umetnici iz Bogatića uspeli su da "prevare" koronu i ipak organizuju - likovnu koloniju. Naravno, onlajn, što je, verovatno prvi put kod nas da se umetnici, umesto u slikarskom naselju, okupe na internetu.

Likovna kolonija se, inače, organizuje u etno-kompleksu u selu Sovljaku, kod Bogatića, koji je jedinstvena očuvana kulturna celina iz prošlog veka. U njemu dominira više od stotinu godinu stara lipa ispod koje su, u hladovini, poslednje 22 godine, koliko se kolonija organizuje, stvarali najveći slikari iz Srbije i regiona.

Ove godine, slikari nisu došli u Mačvu, ali su sa oduševljenjem prihvatili da učestvuju na onjaln koloniji nakon što su prvo odgledali video priloge sa ranijih okupljanja umetnika.

- Nema bolje forme od kolonije uživo. Slikari žive zajedno nedelju dana, druže se, sprijatelje, obilaze Mačvu i ni jedan do sada nije otišao a da se nije zaljubio u ovu ravnicu. Ali, muka nas je naterala, pa su ove godine oko projekta okupljeni preko interneta. Umetnost je preživljavala i za vreme ratova i svih kriza i katastrofa, a mi smo se potrudili da preživi i doba korone koja je samo jedna prolazna predstava posle koje će biti spuštena zavesa, ali bez aplauza - kaže akademski slikar Dragan Martinović, predsednik Progamskog saveta slikarske kolonije "Sovljak".

Projekat onlajn likovne kolonije je osmislio akademski slikar Milan Pantelić, a prihvatio je Miloš Simić, direktor Kulturno-obrazovnog centra u Bogatiću, ni ne pretpostavljajući koliko ima posla.

- Od marta, zbog epidemije korona virusa 16 slikara koji su pozvani na koloniju otkazali su učešće zbog nepovoljne epidemiološke situacije. Kada je postalo jasno da kolonija neće moći da se organizuje kao ranije, Milan Pantelić je pozvao nekoliko akademskih slikara širom sveta da podrže projekat onlajn kolonije i odziv je bio veliki. Tako je kolonija postala međunarodna sa čak 25

umetnika iz celog sveta - kaže Simić.

Etno park u Sovljaku Foto: Dragan Grujić

Slikari sa tri kontinenta, iz Evrope, Afrike i Azije, poslali su organizatorima video poruke, a posle nedelju dana, koliko će trajati onlajn kolonija svako će pokazati i poslati svoje radove. Zbog carinskih propisa to će biti crteži A3 formata, na kojima će, kako su pojedini najavili biti i motivi iz Mačave, koji su ih oduševili nakon kada su pogledali video materijale sa ranijih kolonija.

- Kontaktirali smo sa slikarima i svi su izrazili žaljenje što ne mogu da dođu u Mačvu, koja ih je, kako su rekli, opčinila i putem video snimaka. Takođe, oduševljeni su idejom jer je zbog epidemije i u njihovim zemljama na izvestan način normalan život stao, pa ovako potvrđuju da za umetnost nema granica niti prepreka. Za našu koloniju se, zahvaljujući njima, pročulo širom sveta, čak je i jedan dnevni list u Kini pisao o okupljanju slikara iz celog sveta putem interneta - dodaje Simić.

Kolonija je zvanično otvorena sinoć i trajaće narednih nedelju dana. Na Fejsbuk stranici Kulturno-obrazovnog centra svakodnevno će se predstavljati umetnici, a na kraju će svetlost dana ugledati i njihovi radovi. Kada budu stigli u Bogatić biće organizovana i izložba, a svi slikari dobiće sertifikat o učešću na prvoj srpskoj onlajn slikarskoj koloniji.

(D. Grujić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA