≫ 

"Priznajte Kosovo, pa dolazim u Beograd": Umetnik sa KiM ucenio organizatore Oktobarskog salona

"Ovo nije prvi put da sam pozvan da izlažem u zemlji koja ne priznaje Kosovo, ali jeste prvi put da osećam kako moram da se povučem"

  • 43
Petrit Halilaj Petrit Halilaj / Printskrin: Youtube/Louisiana Channel

Umetnik sa Kosova i Metohije Petrit Halilaj pravi sebi publicitet i pokušava da svoje povlačenje učešća sa 58. Oktobarskog salona u Beogradu da predstavi u stranim medijima kao veliki skandal.

Naime, on je pre nekoliko dana objavio otvoreno pismo, objavljeno u Artnetu, gde tvrdi da organizatori Oktobarskog salona najpre u maju nisu pomenuli tzv. R. Kosovo uz njegovo ime u zvaničnom saopštenju, dok su pored imena drugih učesnika bile navedene i njihove zemlje.

Halilaj je od organizatora zatražio ispravku pored svog imena, nakon čega su mu oni izašli u susret -  dodata je zvezdica (fusnota), ali Halilaj time nije bio zadovoljan, jer smatra da se time "ponavlja odbijanje Srbije da prizna Kosovo kao nezavisnu državu". Dakle, da bi došao na Oktobarski salon, on je tražio da organizatori deluju suprotno Ustavu Republike Srbije.

KCB je, kako je dodao, kasnije uklonio navode o zemljama porekla pored imena svih učesnika, ali je on, i pored toga, odlučio da se povuče sa izložbe "Sanjari" koju su osmislili kustosi Ilirija Marota i Andrea Baćin.

Petrit Halilaj Petrit Halilaj / Printskrin: Youtube/Louisiana Channel

Oktobarski salon, popularno Beogradsko bijenale, služi pre svega da umetnici predstave kustosima i kolekcionarima iz celog sveta svoj rad, a na njemu najmanje ima mesta za politiku. Aleksandar Ilić v.d. direktor Kulturnog centra Beograda povodom objavljivanja otvorenog pisma Petrita Halilaja izjavio je za Kurir:

- Insistiranjem da se Kosovo potpiše kao zemlja porekla umetnika je grubo kršenje Međunarodnog prava i politike gde se Kosovo i Metohija mogu jedino potpisati kao neodvojivi deo Republike Srbije koja ne priznaje nezavisnost naše južne pokrajine.

- Treba naglasiti da organizatori nisu ni u jednom trenutku osporavali rad pomenutog umetnika, niti uticali bilo kako da se umetnik ne oseća manje prihvaćenim, šta više, bio je i više nego dobrodošao u Beograd. Kulturni centar Beograda nema nameru da uskraćuje bilo kakva prava umetnicima bez obzira na njihovo preklo - kazao je Ilić.

Oktobarski salon trebalo da bude otvoren 16. oktobra, a prema ranijoj najavi, predstavio bi radove više od 50 umetnika iz dvadesetak zemalja.

Pismo prepuno optužbi protiv Srbije

- Кao što mnogi mogu znati, Srbija još uvek ne priznaje Кosovo kao nezavisnu zemlju. Nakon što je gušila kosovski kulturni izraz i smanjila obrazovanje, 1998. - 1999. Srbija je izvršila oružanu invaziju na Кosovo i nasilno potisnula kosovsku albansku zajednicu, čiji sam deo. Ovu represiju nazivaju genocidom, koja je naterela druge zemlje da stanu na jednu ili drugu stranu; to se čini i danas, kada je jednostrana Deklaracija o nezavisnosti Кosova (2008) jednim delom zapostavljena, a drugom nailazi na ohrabrenje. Tokom svih ovih godina, Srbija je zvanično tretirala represiju na Кosovu kao da je stvar fikcije. Кao da se to nikada nije dogodilo - navodi se na početku otvorenog pisma Halilaja, koji inače već godinama živi u Berlinu.

Celo otvoreno pismo Petrita Halilaja, u kojem on čak navodi kako je svojim učešćem na salonu želeo da premosti razliku između "dobrih i zlih", možete pročitati na Artnetu.

Video: Cakana: Otac mi nije dao da studiram u Prištini, plakala sam kad sam videla Srbe ograđene žicom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goran

    31. jul 2020 | 13:58

    Nemoj da dolaziš molim te. Uplašićeš ljude koliko si ružan.

  • Vlada

    31. jul 2020 | 10:21

    Gori je od tebe onaj koji te je zvao.

  • ПАУН 54

    31. jul 2020 | 10:54

    НЕ ТРЕБА ДА ДОЛАЗИШ. НИСУ ПОЖЕЉНИ НЕПРИЈАТЕЉИ СРБИЈЕ. ИДИ У ТИРАНУ.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA