Preminula slikarka Ljiljana Blažeska

Ljiljana Blažeska imala je preko 20 samostalnih izložbi, kao i veliki broj grupnih izlaganja u zemlji i inostranstvu. Za svoje radove dobila je mnogobrojne nagreade...

  • 2
Četkice

Foto: Pixabay

Slikarka Ljiljana Blažeska umrla je u Beogradu posle duge i teške bolesti.

Rođena je u Skoplju 1944. godine. Završila je Akademiju likovnih umetnosti i postdiplomske studije u Beogradu, u klasi profesorke Ljubice Cuce Sokić.

Rano detinjstvo provela je u rodnom gradu odakle baštini snažnu orijentalnu tradiciju regiona, kao i osobeno mitsko nasleđe, obeleženo istovremeno lirizmom i grubošću.

Po dolasku u Beograd s 11 godina sučeljava se s drugačijom duhovnom klimom, u priličnoj meri srednjoevropski orijentisanom, i spoj da dva uticaja obeležio je njeno slikarstvo određenom kreativnom uznemirenošću.

- Ti prostori stvarni i sačuvani kao utočište - azil, čudnovatim krilatim i jednookim bićima, prinčevima i nevestama… predstavljenim kroz jedinstvenu poetiku svedenu na simbolički slikarski jezik lišen svake banalne narativnosti. To je prostor najbliži nebesima. To nije hermetički zatvoren svet slikarke, već je otvoren za svakoga ko još sanja, ko još , pored slikarke, može steći ključ da u njega zakorači, za sve one koji u umetnosti, još uvek vapijući, tragaju za uzvišenim - za lepotom - napisao je o slikarstvu Blažeske Dragoslav Pavle Aksentijević i dodao:

- To je i poslednje utočište i za samu slikarku. Za razliku od one programski prihvaćene, projektovane i oročene slobode, u ovoj bezuslovnoj se stalno sagoreva da bi se zauvek trajalo.

Ljiljana Blažeska imala je preko 20 samostalnih izložbi, kao i veliki broj grupnih izlaganja u zemlji i inostranstvu. Za svoje radove dobila je mnogobrojne nagreade.

Bila je dugogodišnji član ULUS-a.

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    12. avgust 2020 | 10:06

    Redakcijo, trebali ste da objavite par njenih slika. Uradite to. Porodici iskreno saučešće.

  • ime

    12. avgust 2020 | 09:28

    Rest in Peace 🙏

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA