≫ 

Znate li čija je ovo kuća? Odbila da ustane u autobusu i pokrenula revoluciju

Kuća je prešla dug put - od Detroita, do Berlina, a sada i Italije

  • 1
Italija, Rosa Parks kuća muzej

Kuća Roze Parks / Foto: Tanjug/AP

Usred Kraljevske palate u Napulju našla se trošna, oguljena drvena kućica - ista ona u kojoj je čuvena Roza Parks našla sklonište nakon svog istorijskog bojkota u autobusu.

Kuća u kojoj je nekada živela ova čuvena Afroamerikanki prešla je dug put - od Detroita, do Berlina, a sada i Italije, čekajući da nađe svoje stalno mesto u Americi.

Nakon što su, usred ekonomske krize 2008. godine, vlasti u Detroitu odlučile da sruše trošno zdanje, bratanica Roze Parks poklonila ju je umetniku Rajanu Mendozi. On ju je bukvalno iščupao iz zemlje, restaurirao i otada, ona je umetničko delo, a njeno prikazivanje - izložba.

Trenutno se nalazi u Napulju, na otvorenom, te posetioci Palate mogu da je posete.

Roza Parks je u njoj nakratko živela nakon 1955. godine nakon svog istorijskog NE segregaciji, trena kada je odbila da belom putniku ustane u autobusu u Montgomeriju, Alabami, koji je po tadašnjim zakonima, imao pravo da sedi u prednjem delu autobusa, dok su zadnji bili razervisani za crnce.

Rosa Parks , Montgomery bus boycott

Roza Parks / Foto: Alpha Historica/Alamy/Alamy/Profimedia

Roza je odmah uhapšena, a 5. decembra, nekoliko dana kasnije, započeo je bojkot autobusa od strane Afroamerikanaca.

Bojkotu se odazvalo 40.000 afroameričkih vozača autobusa, koji su u to vreme činili većinu vozača gradskog prevoza.

Bojkot je trajao 381 dan, a završio se 20. decembra 1956. godine kada je Vrhovni sud naredio Montgomeriju da integriše svoj autobuski sistem.

Rosa Parks , Montgomery bus boycott

Protesti u SAD / Foto: Everett/Profimedia

Završetak politike rasne segregacije došao je 21. decembra 1956. godine, autobusi su postali isti za sve i bojkot je završen.

Ova kućica pripadala je njenom bratu. Roza je nakon protesta u autobusu dobijala pretnje smrću, te je morala da se skloni u severnije delove SAD-a.

Umetnik Rajan Mendoza pokušava da ukaže na istorijsku vrednost ove kuće i da ubedi vlasti u SAD-u da joj pronađu stalno mesto. Sve se dešava u trenutku kada su Sjedinjene države duboko podeljene zbog pitanja sistemskog rasizma i ubijanja crnih ljudi od strane policije.

Video: Ovako u Keniji pevaju himnu Bože pravde za dobrodošlicu Srbima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA