≫ 

Intimni život prve dame Jugoslavije: Izložba "Kolekcija slika Jovanke Broz" u maju 2022. godine

Nakon smrti Jovanke Broz, u Muzej Jugoslavije su stigle njene razne slike i predmeti, a s obzirom na loše uslove u kojima su se nalazile, one su restaurirane u Odeljenju za konzervaciju Galerije Matice srpske u toku 2019. i 2020. godine

  • 4
Jovanka Broz Jovanka Broz / Foto: Profimedia

Protokol o saradnji Galerije Matice srpske iz Novog Sada i Muzeja Jugoslavije u Beogradu potpisan je juče, a povod saradnje je realizacija izložbe "Kolekcija slika Jovanke Broz".

Protokol su potpisale upravnica Galerije Matice srpske, dr Tijana Palkovljević Bugarski, i direktorka Muzeja Jugoslavije, mr Neda Knežević.

Rad na ovom veoma značajnom projektu je nastavak saradnje od 10 godina dve muzejske ustanove, koje su zajednički realizovale izložbe i publikacije Pusen i petokraka, Zbirka slika druga predsednika 2012, kao i Umetnost i vlast - Pejzaži iz zbirke Josipa Broza Tita 2014. godine.

Sam projekat u vidu izložbe će biti premijerno predstavljen publici u maju 2022. godine u Galeriji Matice srpske u okviru Evropske prestonice kulture.

Nakon smrti Jovanke Broz, u Muzej Jugoslavije su stigle njene razne slike i predmeti, a s obzirom na loše uslove u kojima su se nalazile, one su restaurirane u Odeljenju za konzervaciju Galerije Matice srpske u toku 2019. i 2020. godine.

U godini kada je Novi Sad Evropska prestonica kulture, biće priređena ova izložba na kojoj će biti predstavljena navedena dela koji govore o intimnom svetu prve dame Jugoslavije, njenom umetničkom ukusu i refleksiji vremena istorijskih prilika u delima likovne umetnosti koje su činile njen životni prostor.

Jovanka Ženi Lebl Sa suprugom Josipom Brozom Titom / Foto: Guliver/Keystone/Hulton Archive/Getty Images

Izložbu će pratiti srpsko/engleski katalog sa tekstovima Ane Panić, više kustoskinje Muzeja Jugoslavije, i Nikole Ivanovića, kustosa Galerije Matice srpske.

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    22. septembar 2020 | 15:08

    Bas je lepa bila a i prava dama

  • nikolas

    22. septembar 2020 | 16:18

    CRVENA KRALJICA PORED JOSKE FERDINANDA SAMOPROGLASENOG MARSALA DJILASOVOG TITA I CRVENA BURZOAZIJA ZAVILI SU SRBIJU U CRNO !!! NE PONOVILO SE!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA