≫ 

Otvara se prva memorijalna soba Milunke Savić, heroine Balkanskih i Prvog svetskog rata

Centralno mesto zauzima interaktivni mozaik koji čine brojne Milunkine fotografije koje iza sebe kriju autentične filmove iz Velikog rata

  • 2
Memorijalna soba Milunke Savić, Jošanička banja

Foto: Promo

Prva memorijalna soba Milunke Savić biće svečano otvorena 9. oktobra 2020. godine u Jošaničkoj banji, a u njoj će se ubuduće nalaziti stalna interaktivna izložbena postavka.

Na tom mestu je 1995. godine podignut Spomen-kompleks Milunke Savić, ali je nedugo posle izgradnje memorijala objekat zaboravljen i krenulo je njegovo propadanje. Dvadeset godina kasnije ovaj prostor je postao ruina do te mere da se nije moglo ni govoriti o useljavanju izložbe.

Memorijalna soba Milunke Savić, Jošanička banja

Foto: Promo

- Ponosan sam na sve koji su doprineli da se Spomen-kompleks obnovi i da interaktivna stalna postavka zaživi na mestu odakle je heroina Milunka Savić krenula prvo u Balkanske, a potom i u Veliki rat. Najveći izazov je bio kako da u ovom realativno malom prostoru uklopimo umetničko dokumentarnu celinu, a da ona bude dostojna liku i delu velike Milunke. Hvala ARTBEAT timu, vajarima, producentima, koautorima Dejanu Koturanoviću i Danijeli Matović na divnoj saradnji i podršci - kaže autor sadašnje stalne postavke, dr Dušan Jovović.

Izložbena postavka je sastavljena iz tri segmenta.

Centralno mesto zauzima interaktivni mozaik koji čine brojne Milunkine fotografije koje iza sebe kriju autentične filmove iz Velikog rata. Filmove putem tablet računara pokreće specijalno kreirana aplikacija.

Drugi segment su dva improvizovana vojna rova – srpski i austrougarski, kojima se teži da posetiocu budu dočarani uslovi u kojima je Milunka ratovala. Posetioci će ovde moći da vide vojnike, vojne uniforme, zastave, oružje...

Treći deo postavke predtavlja izložba predmeta iz perioda Prvog svetskog rata, fotografije, dokumenta i naslovnice francuskog dnevnog lista Le Petit Journal.

Rukovodilac projekta je Dejan Koturanović – direktor Centra za kulturu „Gradac“ iz Raške, autor postavke je dr Dušan Jovović – multimedijalni umetnik iz Beograda, a koautorka je Danijela Matović – istoričarka umetnosti, organizator muzejskih aktivnosti u Centru za kulturu „Gradac“.

Kompletna rekonstrukcija Spomen-kompleksa i stalna interaktivna izložba su urađene sredstvima Ministarstva kulture i informisanja i donacijama Opštine Raška.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    24. septembar 2020 | 14:24

    I DA PRIKAZETE KAKO JE BILA SIKANIRANA OD OZNE JOSKE FERDINANDA KRVOLOKA I CRVENE BURZOAZIJE!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA