Na aukciji Botičelijeva slika vredna 80 miliona dolara: Procenjuju da će biti prodata za mnogo više

Na slici je prikazan nepoznati plemić iz doba renesansne Firence kako u ruci drži rondelu - simbol okruglog oblika

  • 6
Botticelli Auction Mladić sa rondelom, Sandro Botičeli / Foto: Tanjug/AP

Jedan portret koji je u kasnom 15. veku naslikao čuveni renesansni slikar Sandro Botičeli, u januaru će se naći na Sotbijevoj aukciji u Njujorku, a njegova vrednost procenjena je na 80 miliona dolara.

Na slici je prikazan nepoznati plemić iz doba renesansne Firence kako u ruci drži rondelu - simbol okruglog oblika.

Botticelli Auction Foto: Tanjug/AP

Budući da se retko ukazuje prilika za kupovinu Botičelijevih dela, u Sotbiju se nadaju da bi cena portreta mogla premašiti 100 miliona dolara, a poslednji takav slučaj aukcijska kuća zabeležila je prošle godine, kada je jedna slika Kloda Monea prodata za 110 miliona dolara.

Kako navodi AP, sadašnji vlasnik je sliku kupio na jednoj aukciji 1982. godine, za sumu koja danas odgovara iznosu od nešto iznad milion dolara.

Elitni status ovom umetničkom delu daje i činjenica da, barem koliko je poznato, u svetu postoji samo 12 portreta koje je uradio Botičeli.

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • marko ch

    24. septembar 2020 | 16:16

    Ne bih je stavio nikada u Kući, boze na šta ljudi bacaju novac.

  • Vesna P.

    24. septembar 2020 | 16:53

    Umetnicko remek- delo moze imati neprocenjivu UMETNICKU vrednost, ali ni jedno umetninicko delo ne moze imati tako basnoslovnu stvarnu MATERIJALNU vrednost, moze samo TRZISNU, koja zavisi od ponude i potraznje. Da sam milijarder nikada ne bih ovoliki novac dala za sliku, koliko god da mi se dopada, kad pomislim koliko se sa tim novcem moze uciniti dobra, ili bar umanjiti zla u svetu.

  • Vitez Koja

    29. januar 2021 | 22:42

    Čisto proseravanje. Jedan apsurd je uvek prisutan.Slikar nikada ne uzme neke velike pare za svoja dela za života, već tek kad baci kašiku.Realno bolje slike sam viđao u Knez Mihajlovoj od ove.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA