≫ 

Počela "Rekonstrukcija": TKV crta ženske likove na Dorćolu

- Jako je važno da pružimo mlađim umetnicama da naprave svoj prvi veći rad - kazala je TKV

  • 2
MURAL OSLIKAVANJE FESTIVAL Festival umetnosti na ulici "Rekonstrukcija" počeo je danas u beogradskom kvartu Dorćol. Strit-art umetnica TKV i njene mlade asistentkinje zajedno oslikavaju mural u ulici Mike Alasa 36. Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Festival umetnosti na ulici "Rekonstrukcija" počeo je danas u beogradskom kvartu Dorćol, a ekipa Tanjuga obišla je našu najznačajniju strit-art umetnicu TKV i njene mlade asistentkinje koje zajedno oslikavaju mural u ulici Mike Alasa 36.

Danas i sutra nastajaće ukupno tri murala u okviru programa festivala "Rekonstrukcija" saradnjom iskusnih uličnih umetnica Barbare Dimić, Tijane Tripković i TKV i finalistkinja odabranih konkursom za vizulene umetnike i umetnice bez prethodnog iskustva u radu u javnom prostoru.

Na zidovima u Mike Alasa 36 rad će realizovati tri umetnice odabrane pomenutim konkursom predvođene uličnom umetnicom TKV - Iva Dimitrijević iz Beograda, studentkinja 3. godine slikarstva na Fakultetu likovnih umetnosti, Milica Bojanić učenica 3. razreda Umetničke škole u Nišu i Nataša Mihailović iz Pančeva, višestruko nagrađivana studentkinja 4. godine animacije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.

Nevreme koje je danas zahvatilo Beograd nije omelo veselu ekipu da svojom idejom i umećem ulepšavaju deo poznate dorćoslke ulice.

TKV za Tanjug kaže da se raduje zajedničkom radu sa Natašom, Milicom i Ivom i da je koncet murala zapravo spajanje četiri različita stila u vizuelnu celinu.

- Jako je važno da pružimo mlađim umetnicama da naprave svoj prvi veći rad. To je prilika da razmenjujemo naša znanja koje imamo. Sa druge strane zadovoljna sam što ću biti u prilici da ih posavetujem oko nekih likovnih rešenja. Četiri ženska lika spojićemo danas u izuzetnu celinu murala - kazala je TKV.

Do sutra uveče nastaće i dva rada na fasadama u ulici Despota Ðurđa 7 i 11, a timove predvode Barbara Dimić, muralistkinja, grafička dizajnerka i ilustratorka i Tijana Tripković, grafička dizajnerka, ilustratorka i ulična umetnica, koje često rade zajedničke projekte u okviru studija "Kriška".

Ovog puta nastupaju pojedinačno, a Barbara će raditi sa Valentinom Brković, multidisciplinarnom dizajnerkom i ilustratorkom iz Beograda, dok će Tijanina saradnica biti Sandra Nikač, scenografkinja i kreatorka lutaka iz Beograda, studentkinja 3. godine doktorskih akademskih studija scenskog dizajna na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.

U okviru manifestacije, u utorak, 29. septembra, biće organizovana i diskusija "Jedan za sve" u UK "Stari grad", koja će se baviti prirodom javnog prostora iz pozicija njegovih različitih korisnika.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dejan

    26. septembar 2020 | 22:17

    arhitekte urbanisti i saraci zidova ocito nisu u svadji .... a kad neko oce da uradi luksuznu fasadu ... e to nekome smeta ..... i ne govorim o onima koji su bespravno nadzidjivali .... nego o onima koji nece da zive u fasadi staroj 50 godina ..... a nije im dozvoljeno da saniraju ni hidroizolaciju sa spoljne strane zgrade ..... jer ono sto doprinosi kvalitetu samog zivota nekih pojedinaca je ruzno ..... a saranje je opste dobro ....

  • damir tattoo . ta2

    27. septembar 2020 | 02:15

    Bravo , bravo, nemamo vremena za galerije i izlozbe, upravo umetnost koju vidjamo na ulici je nasa spona ka duhu spokoja i uzivanja boja , kreacija i poruka umetnika. Ovakve poduhvate treba grad i drzava da finansira. Sve pohvale. Pisite o ovim poduhvatima ja bih licno donirao umetnike

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA