≫ 

Mural posvećen Dragoslavu Mihailoviću: Uskoro će krasiti zgradu u Ćupriji

Izrada murala poverena je umetnici iz Paraćina Mariji Radosavljević - Komarac, koja je ovaj posao dobila, ovog meseca, na konkursu Ustanove kultrure u Ćupriji, između devet radova koji su konkurisali

  • 1
CUPRIJA MURAL RADOSAVLJEVIC

Foto: Tanjuug/Dušan Aničić

Na fasadi stambene zgrade, na ulazu u Ćupriju iz pravca Jagodine, kod mosta na Velikoj Moravi, napreduju radovi na muralu jednog od najznačajnijih srpskih pisaca 20. veka Dragoslava Mihailovića.

Izrada murala poverena je umetnici iz Paraćina Mariji Radosavljević - Komarac, koja je ovaj posao dobila, ovog meseca, na konkursu Ustanove kultrure u Ćupriji, između devet radova koji su konkurisali.

- Zadovoljna sam kako napreduju poslovi, sve se odvija onako kako sam zamislila i kako želim - rekla je danas Tanjugu sa skela, okružena posudama za boje i slikarskim kistovima, Radosavljević.

Ona radi i vikendom, poslednjih dana je prekidaju kiše. Predviđeno je da mural bude otkriven, 13, oktobra na Dan opštine Ćuprija.

Mural je površine 36 kvadratnih metara a Radosvaljević - Komarac je predložila a žiri prihvatio "kompoziciju sa portretom Mihailovića i elementima likovne interpretacije motiva romana "Kad su cvetale tikve" u vidu stilizacije venca od lišća i cvetova tikve koji obavija lik pisca".

Mihailović je uz nadrealistu Dušana Matića, rođenog u Ćupriji, ime sa kojim se ovaj grad na Moravi, ponosi a ljudi iz opštine i Ustanove kulture žele i da pokažu "kakve su titanske ličnosti potekle iz ovog dela Srbije".

Mihailović je rođen 17.novembra 1930. godine u Ćupriji, živi u Beogradu.

Među najpoznatijim delima su "Petrijin venac", po kome je snimljen film, "Čizmaši", po kome je snimljena tv serija, "Kad su cvetale tikve"... a prvu knjigu, zbirku pripovetaka "Frede laku noć", objavio je 1967. godine. Redovni član SANU je postao 1988. godine.

Mihailovićev roman "Gori Morava", stampan 2018. godine, lane i ove godine je najčitanija knjiga Narodne biblioteke "Dušan Matić" u Ćupriji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GR-ĆU

    27. septembar 2020 | 19:44

    U Ćupriji već postoji jedan mural posvećen Dragoslavu Mihailoviću koji su svom gradu poklonili navijači Partizana iz Ćuprije. Ovaj mural je kopija ideje Partizanovih navijača u organizaciji lokalne samouprave.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA