≫ 

Stakleni mozaici Jelene Borovčanin - drugačiji doživljaj likovne umetnosti na izložbi u "Ikaru"

U ovoj igri svetla i kontasta, do izražaja dolaze staklne perle različitih oblika pretvarajući se u likove iz života, prirode i svakolikog našeg okruženja

  • 0
Slike Jelene Borovčanin Foto: Promo

Sedma samostalna izložba u Srbiji Jelene Borovčanin (33) sa slikama rađenim u autentičnoj mozaičkoj tehnici biće otvorena sutra u 19 sati u galeriji "Ikar" (Galerija Doma vazduhoplovstva u Zemunu).

Izložba pod nazivom "Dodir stakla - komad sreće" biće otvorena u ovoj galeriji do 15. oktobra.

- Ovom izložbom Jelena želi publici da poruči da su sreća i komadići stakla, kao i svakodnevne male stvari koje nas okružuju. Kreirajući svet od posledica stresa (krhotina stakla) slikarka u stvari nepretenciozno i delikatno obnavlja ogledalo jednostavnih motiva koji čine naš život celovitim, bogatijim i prepoznatljivim. Kao glavna poruka ove izložbe kroz dela koja su simboli sreće (slon, pegaz, itd...) jeste da ćete sreću uvek pronaći u sebi, ali treba samo dobro da osmotrite refleksiju svoga pogleda - navode u galeriji.

Ova jedinstvena tehnika nastala je pre nešto više od četiri godine, kada je Jelena Borovčanin, do tada uspešna brokerka, posrednica u osiguranju odlučila u jednom trenutku da slomljenom staklu da novi život i tako zauvek promenila i svoj.

Napravila je više od 50 slika od komadića stakla. U ovoj igri svetla i kontasta, do izražaja dolaze staklne perle različitih oblika pretvarajući se u likove iz života, prirode i svakolikog našeg okruženja.

Мlada devojka po struci diplomirani politikolog kada je zakoračila u svet brokera nije ni slutila da će jedan "štetni događaj" kazano rečnikom osiguranja otkriti njen talenat i stvoriti novu umetnost.

- Slika nastaje od sitnih komada stakla. Radim prvo na postavci teme, crtam, sklapam komade unapred pripremljenih staklića. Na podlozi postižem igrom svetla kontrast, kombinujući deblje i tanje komadiće. Od početka sam radila za sebe bez neke velike želje da svoj rad predstavim javnosti. Svaki taj naporni rad na ovim slikama me ispunjavao. U međuvremenu inspiracija je sama dolazila i rađala se slika za slikom – priča Jelena.

Jelena počinje da kombinuje staklo, akril i druge materijale. Motivi su ptice, drvo, ljudski lik, geografski elementi, kako kaže, sve što dodiruje svetlost stakla.

Na nagovor prijatelja organizuje prvu samostalnu izlozbu 2017. godine. Za Jelenu su svetlo i staklo večita inspiracija koji joj daje slobodu i kreativnost. Sloboda je za nju najveća vrednost.

Video: Pred Aleksandrovim ikonama niko se ne moli. On svojim radom kritikuje ceo sistem

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA