≫ 

"Ja hoću da sam slikar, a ne žena, žena ima dosta": Na ovaj dan je rođena velika Nadežda Petrović

U Srbiju je donela moderno evropsko slikarstvo, temperamentan impresionistički način slikanja i vatrenu borbu za ženska prava

  • 0
Nadezda Petrovic Nadežda Petrović / Foto: Wikimedia

Ja hoću da sam slikar, a ne žena, žena ima dosta - ova rečenica navodi se u pismu koje je Nadežda Petrović uputila svojoj majci, a u kome je podseća na razočaranje zbog veridbe koju je sklopila 1898. godine, ali i raskinula, uvređena cenkanjem nesuđene svekrve oko visine miraza.

- Ako mi zaista želiš sreću onda ćeš i ti od mene očekivati da budem slikar, a ne udavača - dodala je ova žena, žena ispred svog vremena i jedna od najvećih koju je srpski narod imao.

U vreme pisanja tih redova Nadežda je imala oko 25 godina. Rođena je na današnji dan, 12. oktobra. 1873. godine u Čačku.

U Srbiju je donela moderno evropsko slikarstvo, temperamentan impresionistički način slikanja i vatrenu borbu za ženska prava, izraženu kroz Kolo srpskih sestara čija je bila jedna od osnivačica. Patriotizam je za nju bio neodvojiv od umetnosti, te je svoj modernistički manir uklapala sa narodnim temama.

Na njenim platnima našli su se Kraljević Marko, Miloš Obilić, bezimena seljanka iz Šumadije, mostovi, srpski manastiri, ali i bela platna poljske bolnice u Valjevu, gde je i umrla, zaražena tifusom, lečeći ranjenike za vreme Prvog svetskog rata. Imala je samo 42 godine.

Ovo su neke od njenih slika:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA