≫ 

Mistična Muni mu je bila najveća ljubav i inspiracija: Paja Jovanović i čudesna "Dama pored kamina"

12 originalnih slika vanserijskog umetnika dobilo je svoje replike u vidu atraktivnih fotografija koje prate kostimografiju i scenografiju autentičnog izvornika

  • 0
Paja Jovanović Paja Jovanović / Foto: Wikimedia

Program predavanja koji prati izložbu "Paja Jovanović - jedan slikar, 12 fotografija: 24 umetnička dela" počinje danas, 21. oktobra, u Muzeju grada Beograda, a trajaće sve do zatvaranja izložbe, 29. oktobra.

Velikan slikarstva, Paja Jovanović, predstavnik je akademskog realizma, koji je najbliži fotografiji, i tako su profesionalni fotografi mogli verno da prenesu njegovu umetničku viziju i da se upuste u veoma izazovan i zahtevan iskorak.

Po konceptu izložbe, 12 originalnih slika vanserijskog umetnika dobilo je svoje replike u vidu atraktivnih fotografija koje prate kostimografiju i scenografiju autentičnog izvornika.

Večeras od 19h je na programu prvo od četiri predavanja u ovom ciklusu, pod nazivom "Portretistika kao značajan segment modnog dijaloga", koje vodi modni dizajner Igor Todorović.

Sutra je u planu predavanje "Vreme u kome je živeo i stvarao Paja Jovanović" poznatog istoričara Predraga Markovića, gde je inspiracija antologijska slika "Seoba Srba".

Naredni termin je utorak, 27. oktobar, kada će Tamara Ognjević, istoričarka umetnosti i direktorka Artis centra, govoriti na temu "Muni - fatalna muza i supruga, Paje Jovanovića, kao inspiracija za njegove portrete i aktove", prema slici "Dama pored kamina".

U sredu, 28. oktobra je poslednje predavanje "Stvaralaštvo Paje Jovanovića između dva rata", koje vodi književnik Nenad Novak Stefanović, nadahnut "Portretom Vlade Ilića".

Zatvaranje izložbe u četvrtak, 29. oktobra rezervisano je za finalnu zabavu "Artisti i modeli".

Paja Jovanović "Seoba Srba", Paja Jovanović, Muzej grada Beograda / Foto: Wikipedia

U saradnji sa Muzejom Grada Beograda, medijska kompanija Color Media Communications nastavlja popularizaciju slavnih jugoslovenskih i srpskih slikara uz angažman savremenih fotografa, što se već realizovalo na izložbama o Savi Šumanoviću u Galeriji Šida i o Milanu Konjoviću, u Galeriji Sombora.

Za posetioce na izložbi mogu biti zanimljivi čudesni aktovi slikarove supruge i najveće ljubavi i muze, Hermine Muni Dauber Jovanović, ali i portret kraljice Marije Karađorđević za koji je pozirala princeza Danica Karađorđević.

Najzahtevnijeg zadatka, remek-dela "Seoba Srba", prihvatio se street fotograf Boogie, koji je napravio specifičan omaž toj istorijskoj kompoziciji, radeći starom fotografskom tehnikom.

Izložba je otvorena utorkom, sredom i petkom od 10 do 17 časova, a u četvrtak, subotu, i nedelju vrata Muzeja su otvorena duže, od 10 do 20 časova.

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA