≫ 

Izložba Ivane Živić u galeriji "Lucida": Skretanje pažnje na aktuelnu otuđenost od društva

"Sloboda na dah" samim nazivom korespondira sa aktuelnom globalnom situacijom, čak i u najbanalnijem smislu...

  • 0
Ivana Živić "Air", Ivana Živić / Foto: Promo

Izložba Ivane Živić, pod nazivom "Sloboda na dah", biće otvorena u sredu, 4. novembra u 18h u galeriji "Lucida" u Beogradu.

- Sloboda na dah samim nazivom korespondira sa aktuelnom globalnom situacijom, čak i u najbanalnijem smislu, aktuelno normiranje pravila i zabrana, privilegija slobodnog disanja, dominantna zbunjenost i nepoverenje u prikazano, predstavljeno, determinišu istinu i pravo na nju. Zamena pojmova i njihovog značenja, manipulisanje i transponovanje fizičke u socijalnu distancu, potkrepljuje ustaljeno skretanje pažnje na otuđenost i izopštenost iz društva, kao tekući problem, njenu vulnerabilnost - piše Mira Vujović, istoričar umetnosti, i dodaje:

Ivana Živić "Lift", Ivana Živić / Foto: Promo

- Jedna figura žene, obučene, u ambijentu u kom to nije prirodno, kroz odeću prihvata težinu svog bremena, bez fizičkog ogoljavanja, bez politizovanja feminističkog, ona je junakinja svoje priče. Voda je metafora neprekidnog ličnog aktivizma, životnog i umetničkog. Voda je i metafora različitih osećajnosti i njeno oružje i štit u sopstvenoj borbi.

Biografija umetnice

Ivana Živić (Sarajevo, 1979) je slikarka koja živi i radi u Beogradu.

Njena ulja na platnu karakteriše istraživanje enterijera ispunjenih vodom, naslikanih sa karakterističnom mešavinom figuracije, fantastike i montaže. Posmatrač se oseća obavijen ovim prostorima nastanjenim usamljenom figurom plivača koja istražuje unutrašnji emotivni svet.

Diplomirala je slikarstvo 2004. godine na Fakultetu likovne umetnosti u Beogradu, odsek za slikarstvo, gde je i magistrirala dve godine kasnije. Od 2006. je stalna članica Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS), od kada je prisutna na 22 samostalne i preko 50 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Ivana Živić Underwater", Ivana Živić / Foto: Promo

Dobitnica je nagrade za crtež Salona lepih umetnosti Francuske (Salon des Beaux Arts 2019), nagrade iz crtačkog fonda Vladimir Veličković (2016), Prve nagrade Rotari Kluba (2014), nagrade za produkciju rada iz fondacije Dimitrije Bašičević Mangelos (2012), kao i Diplome za crtež sa Drugog Bijenala crteža u Pančevu (2009).

Video: Anastasija Bogdanović svako veče u 20 sati izlazi na terasu i peva izvornu muziku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA