Umetnik iz Podgorice grafitnom olovkom vanserijski nacrtao Amfilohija, a slika Isusa mu je najdraža

Njegov rad sa likom Patrijarha Pavla poklonjen je Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici

  • 8
Vuko Radonjić Vuko Radonjić, Foto: Privatna arhiva Vuko Radonjić

Sedam hiljada lajkova i više stotina komentara na Fejsbuk grupi "Ne damo svetinje" "skupio" je rad umetnika iz Podgorice, iz Crne Gore, koji se zove Vuko Radonjić.

Reč je o crtežu rađenim grafitnom olovkom, na kojem je lik upokojenog Mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

Tim povodom stupili smo u kontakt sa ovim mladim umetnikom koji nam je otkrio da je crtež koji je oduševio ljude rađen po porudžbini, te da je postao prepoznatljiv po slikama religioznog karaktera.

- Bavim se crtanjem, slikanjem i tetoviranjem celi život, s tim što tetoviram za standarde tattoo industrije od skoro, a poslednje dve godine aktivno crtam i slikam svakodnevno, jer mi je to sada postao posao. Ali, kad nešto voliš da radiš, nijedan dan nije težak - kazao nam je Vuko Radonjić na početku razgovora.

Portret Mitropolita Amfilohija sam nacrtao iz razloga što mi je to bio jedan od naručenih radova. Tačnije, ovaj portret mi je četvrti sa tim motivom, ali ne krijem da mi je ispao najbolje do sada, a prema pokojnom Mitropolitu gajim određenu dozu poštovanja. Većina mojih klijenata naručuje slike religioznog karaktera i po tome sam prepoznatljiv, iako je pravac koji najviše volim da radim surealizam - istakao je Vuko za Telegraf.rs.

Ipak, rad na koji je najponosniji jeste onaj sa likom glumca Roberta Pauvela iz filma "Isus iz Nazareta".

U to vreme mi je ovaj rad bio vrhunac nekog, hajde da kažem, crtačkog znanja, i do dan danas mi je omiljeni rad - sa osmehom poručuje ovaj umetnik.

Inače, prvo što je Vuko nacrtao bila je minijatura Patrijarha Pavla.

- Kada sam nju uradio, posle nje je počeo sav posao sa slikama. Slika je, inače, završila kao poklon u Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici - zaključio je Radonjić.

Podsetimo, Mitropolit Amfilohije sahranjen je 1. novembra 2020. godine baš u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA