Izložba "Nemirne vode" u Galeriji Novembar: Svaki pejzaž je jedan zapis, beleška i sentiment

Osobenost umetničke prakse Nine Ivanović, još od ranih studentskih radova, karakteriše prevođenje dvodimenzijalnog crteža u skulptoralne forme, odnosno prostorne crteže

  • 0
Nina Ivanović, galerija Novembar, Nemirne vode izložba Foto: Marijana Janković

Galerija Novembar će u četvrtak, 26. novembra, otvoriti izložbu “Nemirne vode” umetnice Nine Ivanović, dobitnice nagrade 57. Oktobarskog salona - Beogradskog Bijenala. Otvaranje će biti celodnevno, od 12 do 18 časova, uz sve propisane bezbednosne mere, obavezne maske i poštovanje distance.

Osobenost umetničke prakse Nine Ivanović, još od ranih studentskih radova, karakteriše prevođenje dvodimenzijalnog crteža u skulptoralne forme, odnosno prostorne crteže. Zamenjujući liniju žicom, prostorni crtež postaje Ninin prepoznatjiv umetnički gest i modus rada koji vrlo brzo privlači pažnju i biva propraćen plodonosnom izlagačkom aktivnošću kako u zemlji tako i u inostranstvu, brojnim rezidencijalnim boravcima, ali i podstaknut nizom priznanja i nagrada.

Skorašnja umetnička produkcija prikazana na izložbi "Nemirne vode", deo je kontinuiranog projekta umetnice, višegodišnjeg istraživanja i tumačenja pejzaža i njegove reprezentacije kroz jednostavna linearna rešenja. Na izložbi se mogu videti pejzaži različitih formata i tehnika u mediju crteža, sa dominantnim motivima reka, planina i šuma. Svaki pejzaž predstavlja jedan zapis, belešku i jedan sentiment.

Radovi prikazani u okviru izložbe "Nemirne vode" nastali su u toku pandemijske krize i nedavnog karantina, kada su učestaliji izleti u prirodu podstakli umetnicu na ponovna promišljanja pejsaža. "Nemirne vode" stoga kao naslov izložbe, nameću se i kao paradigma vremena u kome živimo, praćeno neizvesnostima, strahovima i turbulentnim događajima. U moru nesigurnosti prepustiti se toku vremena znači postati fluidan, fleksibilan i adaptivan ali i naučiti vešto ploviti kroz sve neprilike. Ništa nije čvrsto i stabilno, kao ni prostorni crteži Nine Ivanović.

Publika će izložbu moći da poseti od 26. novembra 2020. do 17. januara 2021. godine, u Kursulinoj ulici 22.

O umetnici

Nina Ivanović je rođena 1986. godine u Beogradu. Diplomirala je na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu 2010. godine, smer slikarstvo.

Nina Ivanović, galerija Novembar, Nemirne vode izložba Foto: Ljubaznošću umetnice

Od 2006. aktivno učestvuje na umetničkoj sceni kroz domaće i internacionalne radionice, letnje škole, samostalne i grupne izložbe. Dobitnica je nagrade za crtež Fakulteta likovnih umetnosti (2009), nagrade iz Fonda Vladimir Veličković (2014) i nagrade 57. Oktobarskog salona (2018). Tokom tri meseca 2013/14. bila je na rezidencijalnom programu u Glo’Art centru u Belgiji i 2017. godine je provela mesec dana u Bazelu (Švajcarska) na rezidenciji Kuckucks Nest. Realizovala je radove u javnom prostoru poput rada Pejzaži u italijanskom gradu Vitorio Veneto (2018) i svetlosne instalacije Perači prozora na prozorima Kulturnog centra Beograda (2019).

Zajedno sa još šest kolega i koleginica osnovala je Umetnički kolektiv U10 sa kojima od 2012. godine vodi Umetnički prostor U10. Nina živi i radi u Beogradu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA