≫ 

Najskuplje delo srpskog slikara prodato je za pola miliona evra: Podsećanje na davno bezakonje

Paja Jovanović preminuo je pre 63 godine, na ovaj dan

  • 4
Dva bašibozuka ispred kapije, Paja Jovanović "Dva bašibozuka ispred kapije" / Foto: sothebys.com

Najskuplja slika jednog srpskog slikara prodata je pre dve godine za više od pola miliona dolara. U pitanju je "Dva bašibozuka ispred kapije" Paje Jovanovića koja je na aukciji umetnika orijentalista, održanoj u "Sotbiju" u Londonu 2018. godine, prodata za tri puta veću sumu od predviđene, čime je oboren rekord za vrednost jedne Jovanovićeve slike.

Delo ovog slikara, koji je preminuo na ovaj dan 1957. godine, nevelikog je formata (43 puta 50 centimetara), a rađena je tehnikom ulje na platnu i pripada ranom periodu njegovog stvaralaštva.

Paja Jovanović Paja Jovanović / Foto: Wikimedia

Paja Jovanović je, po preporuci svog profesora slikarstva Leopolda Karla Milera, putovao po Crnoj Gori i Albaniji kako bi stekao neposredno i živo iskustvo. Smatrao je da je za vrhunsko slikarstvo neophodan neposredan kontakt s onim što se prenosi na platno.

Slika "Dva bašibozuka ispred kapije" pripada žanrovskim delima koja je Jovanović prodavao najviše u Engleskoj, mada su ih kupovale i druge galerije i kupci koji nisu bili vezani isključivo za ovu zemlji. Do 2004. godine bila je u vlasništvu londonske galerije „Mekonal Mejson“, od koje je otkupio sadašnji vlasnik. Za ovu galeriju Jovanović je svojevremeno izradio nekoliko vrhunskih slika.

Dok ona nije prodata za 465.000 funti ili oko 530.000 evra, najskuplja slika Paje Jovanovića bila je "Ukrotitelj zmija", koja je pre skoro dve decenije kupljena u njujorškom Kristiju za više od 168.000 evra.

Šta znači reč bašibozuk?

Bašibozuk (tur.bez vođe) bio je pripadnik neregularnih pešadijskih i konjičkih vojnih snaga osmanske armije. Sastavljeni od dobrovoljaca, najčešće Čerkeza, Albanaca i Кurda, izbegavali su uređene borbe i bili poznati po zverstvima, pljački i odvođenju roblja. Ovakva nedela su na našim prostorima ostavila dubok trag u odnosima Albanaca i susednih naroda. Bašibozuci su bili poznati po nedostatku discipline.

Video: Poslednje delo genija kojeg su streljale ustaše: Koju tajnu kriju Beračice Save Šumanovića

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dija

    30. novembar 2020 | 13:43

    Obozavam sva platna Paje Jovanovic sva su Remek dela

  • Dija

    30. novembar 2020 | 13:22

    Prelepo , Blago onom ko je ovu slku kupio

  • Nina

    30. novembar 2020 | 13:37

    Slika i slikar ok,ali ovo je jezivo na slici dve osobe koje ubijaju stajati nekome iznad glave meni jezivo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA