≫ 

Nikolaju Muhinu, umetniku koji je ukrasio Hram Svetog Save, uručen orden

Muhin je član Ruske akademije umetnosti i glavni rukovodilac oslikavanja Hrama Svetog Save na Vračaru

  • 2
Aleksandar Vučić, Nikolaj Muhin Nikolaj Muhin, Aleksandar Vučić / Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Predsednik Aleksandar Vučić uručio je danas Orden srpske zastave prvog stepena ruskom umetniku Nikolaju Muhinu, kojeg je odlikovao za mozaično ukrašavanje Hrama Svetog Save i naročite zasluge u razvijanju odnosa između Srbije i Rusije.

Predsednik je to odlikovanje dodelio Muhinu povodom obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembra, a orden mu je uručio danas na svečanosti u zgradi na Andrićevom vencu, u skladu sa svim epidemiološkim merama.

Vučić je izrazio veliku zahvalnost Muhinu na svemu što je uradio za Srbiju.

- Obično kada političari o tome govore, ili preteraju, ili to rade zbog sebe. Vi ste uradili nešto za našu zemlju što nisam video nigde na svetu, što ostavlja trag vašeg dela, vaših ruku. Ljudi se dive lepoti našeg hrama i ne znajući koliko je truda, discipline i rada bilo potrebno za tu lepotu - rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da je obišao pola sveta, ali da nikada nije video tako urađenu i uređenu unutrašnjost nekog hrama.

- To ste mogli samo Vi, vašom posvećenošću i disciplinom, da uspete, ali dodali ste i ljubav prema Srbiji, koju odmah posle Rusije volite najviše. Ja sam vam na tome veoma zahvalan. Dobijanjem ovog ordena imate jednu obavezu više, a to je, pošto sada imate svoju prvu otadžbinu Rusiju, i drugu Srbiju, da brinete o nama, a mi ćemo vam uvek ostati zahvalni - poručio je predsednik ruskom akademiku.

Vučić je podsetio da je Muhin imao priliku da radi najveći deo posla u vreme preminulog patrijarha Irineja, čoveka koji je, ističe, imao viziju, koji je bio "običan, dobar Srbin" i koji je brinuo o srpskom narodu i o tome šta će ostati iza njega.

- Zahvaljujući vama dvojici, imamo velelepni hram, ali i najbolje odnose između Srbije i Rusije. Verujem da mogu biti samo bolji u u budućnosti. Ja koji ne posećujem crkvu svaki dan, što bi mi vladika Stefan prebacio, a i patrijarh bi rekao da treba češće da idem, dođem u hram Svetog Save stanem i gledam i ne bih izlazio. To je naša nova Sveta Sofija celog pravoslavnog sveta - naglasio je predsednik Srbije.

Vučić je kazao da je Muhin zaslužio i veću zahvalnost srpskog naroda i države, dodajući da je ovo priznanje mali način da kažemo da nećemo nikada zaboraviti njegovo delo i ono što je uradio za srpski narod.

Muhin je član Ruske akademije umetnosti i glavni rukovodilac oslikavanja Hrama Svetog Save na Vračaru, a svetsku afirmaciju stekao je radeći na freskama u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, za šta je dobio i priznanje Ruske pravoslavne crkve.

Uručenju Ordena prisustvovali su i ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko i generalni sekretar predsednika Nikola Selaković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • bob.

    4. decembar 2020 | 16:23

    Ziveo Muhin , hvala Vam za sve Sto ste uradili za Hram ,a I za Srpski narod

  • Boža zemunac

    4. decembar 2020 | 15:54

    Sve čestitke Muhinu.Samo mi nije jasno,čas imaju čas nemaju maske.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA