≫ 

Da li je ovo savršena krađa umetničkog dela: Lopovi sliku čak nisu ni takli

Nisu se ni "pomučili" da ušetaju u muzej, a svejedno su "zaradili" tri miliona dolara

  • 3
Pogled sa Hamsted Hita, haker Savršena krađa? / Foto: Wikimedia/Džon Konstabl, Pixabay

Svake godine stotine trgovaca umetničkim delima i hiljade bogataša okuplja se u holandskom gradu Mastrihtu, na sajmu umetnosti.

Pre dve godine se među slikama koje su izložene na prodaju našla i "Pogled sa Hampsted Hita", delo iz 1825. godine čuvenog engleskog slikara Džona Konstabla. Nekoliko glumaca želelo je ovo platno, ali niko tako žarko kao Arnoud Oding, direktor Državnog muzeja Tvente u Enshedu.

"Pogled sa Hamsted Hita" / Autor: Džon Konstabl

Oding je, ipak, imao mali problem - nije imao novca za ovu sliku. Ipak, uspeo je da se dogovori sa prodavcem - odneće ovo delo u svoj muzej, a potom prikupiti sredstva da ga kupi i zadrži.

Osoblje muzeja pažljivo je ispitalo sliku i ustanovilo da je u pitanju original. Ubrzo su donacije ljudi koji su želeli da platno čuvenog slikara ostane u Holandiji, pre svega vlade ove zemlje i privatnih umetničkih organizacija. Skupljeno je oko tri miliona dolara.

No, taman dok se spremao da prosledi novac prodavcu, Sajmonu Dikinsonu iz jedne galeriju u Londonu, stigao mu je mejl od Dikinsona sa drugim brojem računa i uputstvom da novac pošalje u Hong Kong.

Oding ga je poslušao. Nekoliko sati kasnije Dikinson ga je pozvao i kazao kako još uvek nije dobio uplatu.

Laptop, biznis Mejl je stigao u poslednjem trenu / Foto: freepik.com

Niko ne zna šta se tačno dogodilo, ali pretpostavlja se da ko god da je uzeo ovih tri miliona izveo je nešto najpribližnije idealnoj umetničkoj pljački.

Neki kriminalci "padnu" pri samoj krađi umetničkih dela, a većina pri pokušaju da ih proda. Ovaj lopov ili lopovi pustili su trgovce umetničkim delima da obave sav posao, a potom su, pretpostavlja se, hakovali mejl u poslednjem trenutku i Odingu poslali sopstveni račun u banci.

Policija i dalje radi na ovom slučaju.

Ko je sada vlasnik slike?

Tu peripetiji, ipak, nije kraj, jer ostaje pitanje - kome sada pripada slika?

Dikinson ima jasnu i jaku poziciju - slika mu nije plaćena, dakle njegova je.

Oding je, sa druge strane, unajmio IT stručnjake koji tvrde da je Dikinsonov mejl hakovan, a da je on novac svejedno dao.

Galerija i muzej pokušavaju da spor reše na sudu, a slika se za to vreme nalazi u ostavi muzeja u Enshedu.

Video: U centru Beograda ukradena dela poznatog slikara i ilustratora

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Eksokustodijan

    2. januar 2021 | 06:41

    И зато децо, не губите време. Уписујте ИТ факултете. $3M за 5 минута посла. То се зове "профитабилан посао". А не к'о сад: дрога, оружје и бело робље 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  • Talični Tom

    2. januar 2021 | 01:15

    Možda su se i dogovorili! Vlasnika kome pripadne slika treba ispitati od strane državnih organa da li je on umešan u ovu prevaru. Ili sve učesnike ispitati! Kako je mogao lopov (haker) znati kada će se održati licitacija?

  • zoki melbourne

    2. januar 2021 | 06:55

    Sta kazete...zaradili 3 mil?....Ukrasti nije “zaraditi”

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA