≫ 

Tintin naslovnica, koja je čamila u fioci decenijama, prodata za rekordnih 3,2 miliona evra

Dva miliona je dostigla već nakon nekoliko sekundi mahnitog nadmetanja

  • 0
Tintin cover Eržeova Tintin naslovnica postavila je svojevrsni rekord u strip umetnosti / Foto: Tanjug/AP

Eržeova Tintin naslovnica, koja je poklonjena detetu i držana u fioci decenijama, prodata je za 3.2 miliona evra, postavivši novi svetski rekord za najskuplju strip ilustraciju, piše "Gardijan".

Pod nazivom "Plavi lotos" (Le Lotus Bleu), napravio ju je belgijski umetnik Žorž Remi (Erže) 1936. godine. Bila je namenjena za peto "Tintin" izdanje gde dečaka reportera vidimo kako odlazi Kinu kako bi otkrio tajnu trgovine opijumom.

Tintin cover Foto: Tanjug/AP

Eržeu je rečeno da je ilustracija suviše skupa za masovnu proizvodnju jer je na njoj imalo mnogo boja, pa je oslikao još jednu verziju sa crnim zmajem i blanko crvenom pozadinom, koja je i postala naslovnica. Primarni rad je predao Žan-Polu Kastermanu, sedmogodišnjem sinu svog urednika, Luja Kastermana. Delo je smešteno u fioku gde je ostalo do 1981, kad je Žan-Pol zamolio Eržea da ga potpiše.

Žan-Polova deca su umetničko delo stavila na aukciju Artcrucial kuće u Parizu, gde je očekivano da dostigne cifru do 3 miliona evra. Dva miliona je dostigla već nakon nekoliko sekundi mahnitog nadmetanja, a prodata za ukupno 3.2 miliona evra.

Prethodni rekord za najskuplju strip ilustraciju postavljen je 2014. godine, kad je američki obožavalac kupio originalne crteže korišćene u svim Tintinovim avanturama od 1937. do 1958. godine – za 2.65 miliona evra.

Tintin se prvi pojavio kao strip 1929. Dosad su objavljene 24 knjige o njegovim dogodovštinama. Erže je preminuo 1983. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA