Mija Šego o muzeju "Valter brani Sarajevo": "Ovo je važan deo kolektivnog identinteta"

Vladimir Perić Valter rođen je u Prijepolju. Jedna od aktivnosti u sklopu ovog projekta jeste povezivanje Muzeja u Prijepolju i Muzeja “Valter brani Sarajevo” - kaže Šego

  • 4
Mija Šego

Foto: Printscreen/Youtube/O KANAL

Saradnja je uvek dobro došla, ali svakako je najznačajnija ona koja se uspostavlja među komšijama, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Mija Šego, izvršni menadžer za projekat „Muzejske priče“ ispred Filmskog muzeja "Valter brani Sarajevo".

Kroz projekat „Muzejske priče“ zajednički je učestvovalo 11 muzeja iz Bosne i Hercegovine i Srbije, a osim ideje kulturne razmene i jačanja kulturnih identiteta dve zemlje, cilj je bio i podrška radu muzeja prekograničnog područja kao čuvara istorijskog i kulturnog nasleđa, tradicije, ali i kulturnog turizma.

Govoreći o “Muzejskim pričama”, kazala je da je ukupan projekat vredan 460.00 evra i da je počeo u martu 2019. godine, odnosno da je trajalo 18 meseci.

- Evropska unija obezbedila 85 odsto sredstava koja su namenjena za ovaj projekat, a preostali iznos su izdvojili partneri u projektu... U okviru projekta su realizovana razna gostovanja i izložbe, što je takođe veoma značajna aktivnost u sklopu ovog projekta, kao i izrada zajedničkog kataloga svih 11 institucija kulture koje su učestvovale u ovom projektu. Neke institucije su dobile i vrednu opremu, kvalitetne skenere, što će uveliko doprineti digitalizaciji građe, a svi mi koji se bavimo ovim poslom znamo šta predstavlja i koliko je u ovo vreme važna digitalizacija sadržaja i online dostupnost kulturne i arhivske građe. Značajna aktivnost je svakako i kreiranje mobilne aplikacije i audio vodiča gde posjtioci vrlo jednostavno mogu da pronađu sve potrebne informacije o muzeju, kao što su adresa, kontakti, radno vreme, cena ulaznica itd. - kazala je ona za RSE.

Ona je objasnila da je to što je muzej “Valter brani Sarajevo“ bio deo projekta, bilo vrlo značajno za tu ustanovu, i to na “polju promocije i očuvanja kulturnog filmskog blaga i povezivanja muzeja sa obe strane granica”.

- Očekivanja našeg muzeja su da se kroz ovaj projekat uvežemo i sa drugim muzejima i kulturnim institucijama, a sa ciljem razmene iskustava, organizovanja izložbi i realizacije nekih drugih projekata, aktivnosti i saradnji. Projekat „Muzejske priče“ je od izuzetnog značaja i za jačanje kulturnog identiteta i očuvanje kulturne baštine. Za Muzej „Valter brani Sarajevo“ je značajno i to što smo dobili mobilnu aplikaciju i audio vodič na tri jezika - kineskom, bosanskom i engleskom - koji je trenutno dostupan i to svakako olakšava rad, obogaćuje i upotpunjuje sadržaj muzeja - kazala je Šego.

Valter "povezao" Sarajevo i Prijepolje

 

Ona se osvrnula na povezivanje muzeja u Prijepolju i muzeja “Valter brani Sarajevo”.

- U Muzeju u Prijepolju je predstavljena digitalna platforma „Valter od Prijepolja do Sarajeva“, a povodom obeležavanja 77. godišnjice čuvene Prijepoljske bitke iz Drugog svetskog rata. Platforma je rezultat saradnje Istorijskog muzeja Bosne i Hercegovine i muzeja u Prijepolju... Smatram da je realizacija u ovakvim uslovima i okolnostima sigurno predstavljala još veći izazov. „Muzejske priče“ i digitalna platforma “Valter od Prijepolja do Sarajeva” pokazali su se kao izvanredna prilika za kulturnu razmenu koja je unapredila i pospešila saradnju između institucija kulture - ističe Šego.

- Vladimir Perić Valter rođen je u Prijepolju. Jedna od aktivnosti u sklopu ovog projekta jeste povezivanje Muzeja u Prijepolju i Muzeja “Valter brani Sarajevo”. To je bila prilika da se široj javnosti ukaže upravo na činjenicu da je sarajevski Valter zapravo rođen u Prijepolju. Ovaj segment projekta doprineo je kulturi sećanja i predstavlja važan deo kolektivnog identiteta i Prijepolja i Sarajeva, čija je lozinka „VALTER”. Ispostavilo se da Valter spaja muzeje Prijepolja i Sarajeva - dodala je ona.

Šego ističe da, s obzirom na to da je Muzej „Valter brani Sarajevo“ jedna od najmlađih kulturnih institucija u Sarajevu i prvi otvoreni filmski muzej u ovom jugoistočnom delu Evrope, “ovakav vid promocije je vrlo značajan za tu ustanovu”.

- Mi smo izuzetno zadovoljni našim predstavljanjem, i u Prijepolju, a i ostalim gradovima u Srbiji - istakla je ova menadžerka.

“Muzika pokreće, kultura spaja”

 

Šego je mišljenja da su ratovi na ovim prostorima bili rezultat loše politike, i ističe da nas “muzika pokreće, a kultura spaja”.

- Ratovi, nažalost, dugoročno ostavljaju posledice na sve pa tako i na kulturu. Naravno da je bilo svojatanja i raznih inicijativa da se kulturna blaga „razgraniče“ tj. podele po uzoru na političku podelu zemlje 90-ih. I naravno da su pojedinci zarad svojih ličnih ambicija pokušavali i verovatno i dan danas pokušavaju da iskoriste kulturu kao sredstvo preko kog će da ostvare svoje ciljeve, podele i udaljavanja. Ali kultura je nešto sasvim drugo. Kultura ukazuje na to da je lepota i bogatstvo u raznolikosti. Kulturna raznolikost je jedno od najvrednijih kulturnih nasleđa čovječanstva koje, kako bi opstalo, treba čuvati, razvijati i negovati - objasnila je Šego.

- Ona je most koji nadilazi sve granice i tako povezuje i zbližava ljude. I upravo je projekat „Muzejske priče“ samo jedan od odličnih primera kako i na koji način kultura doprinosi i povezuje narode. Za kulturu granice nisu prepreka. Za kulturu granice zapravo i ne postoje - dodala je ona.

Šego je istakla da je regionalna suradnja vrlo bitna za opstanak kulturne scene u regionu, jer se njome ostvaruje važan doprinos u podsticanju kulturne raznovrsnosti i prekograničnog razumevanja drugih kultura.

- Ovo današnje vreme gde imamo brz porast međunarodnih migracija, ubrzani razvoj digitalnih tehnologija dovodi do pitanja koja bi trebalo da se reše međunarodnom saradnjom, razmenama znanja i iskustava. Veliku ulogu u podsticanju, kao i očuvanju kulturne raznolikosti imaju projekti prekograničnih saradnji. Regionalna saradnja je bitna za zaštitu i predstavljanje raznolikosti kulturnih izražaja jer se na taj način stvaraju uslovi za unapređivanje kultura i njihovo slobodno međusobno delovanje, naravno na uzajamno koristan način.

Govoreći o muzeju “Valter brani Sarajevo”, Šego je kazala da je bilo velikog interesovanja publike iz Srbije, Kine i onda se desila pandemija korona virusa, koja je “potpuno zakočila rad Muzeja i sada baš nekako stagniramo”.

- Ima tu digitalnih varijanti, ali što se tiče neke euforije, turizma, toga nažalost u ovom momentu nema. Nadamo se da će se ovo malo smiriti i da ćemo ponovo moći „zakotrljati“ tu priču i raditi na tome. Ovo sada radimo samo da se na neki način održimo - objasnila je ona.

Video: Da li Kinezi stvarno toliko vole Valtera?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Viktor

    17. januar 2021 | 22:52

    Ovaj Vladimir Peric nije bio pravi Valter, o kome Sarajevo pishe slavu nego cetnicki podpukovnik Zarko Todorovic-Valter kojeg je nemacki gestapo progonio i nudio nagradu za njegovo hvatanje.Postoji na internetu autentican dokument iz arihva Wermahta gde se jasno vidi ime Zarka Todorovica-Valtera kao trazenog "bandita". Komunisticka propaganda je napravila laznu istorijsku cinjenicu o Vladimiru Pericu !

  • Lala

    17. januar 2021 | 21:59

    Lepa prica. Hvala.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA