Projektovao je Narodni muzej, Beogradsku zadrugu, Bristol... Otvara se izložba o Nikoli Nestoroviću

Stvaralaštvo Nestorovića nalazi se između akademizma i secesije, unoseći u graditeljstvo Beograda uticaje arhitekture Berlina i duh srednje Evrope

  • 0
Nikola Nestorović arhitekta,

Nikola Nestorović / Foto: Wikipedia

Izložba pod nazivom "Nikola Nestorović - Portret jedne epohe", autorke dr Marine Pavlović, biće otvorena u petak, 22. januara od 19h, u Ustanovi kulture "Stari grad" u Beogradu, javili su organizatori.

Projekat se realizuje u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika grada Beograda, a premijerno je izložba predstavljena u maju 2019. godine u galeriji ULUS-a.

Specifična postavka na sceni UK Stari grad (bivši "Parobrod") na adresi Kapetan Mišina 6a, fokusirana je na razdoblje kulturnog, naučnog i političkog uspona Srbije u toku decenija na prelomu 19. i 20. veka. Taj uspon bio je ostvaren uz pomoć delovanja izuzetnih pojedinaca.

Kuca Nikole Nestorovića, Nikola Nestorović

Kuća Nikole Nestorovića, Kneza Miloša 40, Beograd / Foto: Wikimedia/Dungodung

Visoko obrazovana građanska i intelektualna elita neumornim aktivnostima u okviru svojih profesija i učešćem u javnom životu Beograda, doprinela je veoma ubrzanom i kvalitetnom kulturnom i društvenom napretku.

U tom periodu odigrala se izuzetna transformacija Beograda iz orijentalne varoši u evropski grad, zahvaljujući samo kreativnim delovanjem prve generacije arhitekata koji su rođeni u Srbiji, edukovani na Velikoj školi, a specijalizovani u inostranstvu, najviše u Nemačkoj.

Upravo jedan od najvrednijih i najproduktivnijih stvaralaca te generacije bio je arhitekta Nikola Nestorović (1868, Požarevac - 1957, Beograd), čiji su radovi na izložbi.

Uprava fondova arhitekta Nikola Nestorović i Andra Stevanović

Uprava fondova (danas Narodni muzej) / Foto: Wikipedia/Museum of Science and Technology Belgrade

Veći deo njegovog obimnog stvaralačkog opusa, ostvarenog u Beogradu, i danas predstavlja težište istorijskog jezgra grada, što dokazuje i broj od 12 zdanja proglašenih za kulturna dobra.

Projektantski poduhvati nastajali suza vreme prve tri burne decenije 20. veka (1899-1927), kad se srpska arhitektura postepeno razvijala, od konzervativnog akademizma i romantizma, preko secesije i nacionalnog stila, do konsolidacije modernizma.

Zgrada Kuća trgovca Svetozara Stamenkovića (Zelena kuća), Kralja Petra 41.

Kuća trgovca Svetozara Stamenkovića (Zgrada sa zelenim pločicama) / Foto: Wikipedia/Cultural Heritage of Serbia

Stvaralaštvo Nestorovića nalazi se između akademizma i secesije, unoseći u graditeljstvo Beograda uticaje arhitekture Berlina i duh srednje Evrope.

Pored toga što su definisala urbano tkivo grada, dela Nestorovića su pomerala granice stvaralaštva u Srbiji, što se može jasno videti po zgradi Uprave fondova - današnjeg Narodnog muzeja, Beogradske zadruge, hotela "Bristol", Zgrade sa zelenim pločicama, Grand pasaža, a kasnije i Univerzitetske biblioteke i zgrade Tehničkog fakulteta.

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA