≫ 

Ukrao vrednu sliku iz crkve, policiju lagao da ju je kupio na pijaci: Rasvetljena krađa čuvenog dela

Ovo delo naslikao je jedan od učenika Leonarda da Vinčija

  • 2
Italy Stolen Painting Pornađena slika / Foto: Polizia di Stato

Italijanska policija je našla sliku iz 16. veka, primerak autentične kopije dela Leonarda da Vinčija "Salvator Mundi" s prikazom portreta Isusa Hrista, ukradenog prošle godine u Napulju, iz zaključane crkve čiji sveštenici nisu ni primetili da je nema.

Policija u Napulju je sliku našla skrivenu tokom pretresa jednog stana gde je bili u okviru druge istrage. Policija kaže da je vlasnik stana uhapšen pošto je dao “nimalo uverljivo” objašnjenje da je sliku “kupio na pijaci”.

Ta slika je jedna od poznatih kopija Leonardovog dela “Salvator Mundi” (Spasitelj sveta) koje je prodato za rekordnih 450 miliona dolara na aukciji Kristisa 2017. Kupac je bio iz saudijske kraljevske porodice koji ju je navodno kupio za filijalu Muzeja Luvra u Abu Dabiju. Trebalo je da ta slika bude tamo izložena godinu dana kasnije, ali je izlaganje odloženo i ona od aukcije nije viđena u javnosti, prenosi Beta.

Njena kopija koja se pripisuje Leonardovoj školi, ali ne i samom tom renesansnom umetniku, bila je u malom muzeju u kapeli bazilike San Domeniko Mađore u Napulju, zatvorenoj tokom epidemije koronavirusa.

Slika prikazuje neobično odevenog Isusa koji drži kristalnu kuglu i gleda direktno u posmatrača. Kristalna kugla dugo je bila predmet spora između likovinih kritičara, dok konačno njena tajna nije otkrivena prošle godine. 

Bazilika San Domeniko kaže da je sliku verovatno napravio neki od Leonardovih đaka 1520-ih godina, kada ju je kupio Điovan Antonio Musketola, savetnik cara Karla Petog i ambasador na papskom dvoru. Bila je u okviru bazilike, u kapeli porodice Musketola.

Restaurirana je pre prikazivanja 1983-1984. godine na izložbi “Leonardo i Leonardizam u Napulju i Rimu”.

Video: Kopija Mona Lize iz 17. veka prodata za 552.500 evra

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA