≫ 

"Nominalno je možda srpski pesnik, ali on je pesnik sveta": Ovako je Petar Lubarda govorio o Njegošu

Podsetimo se kako je govorio slavni umetnik

  • 3
Petar Lubarda, Petar Petrović Njegoš Petar Lubarda, Petar Petrović Njegoš Printskrin: Youtube/fondacijalubarda, Wikipedia/Јохан Бес

Na današnji dan, 13. februara 1974. godine, preminuo je jedan od najznačanijih slikara sa prostora bivše Jugoslavije iz 20. veka Petar Lubarda (1907-1974). Tokom svog života ostavio je veliki trag u slikarstvu, osvojio je veliki broj nagrada, kako u zemlji, tako i inostrantvu.

Lubardin rad bio je cenjen svuda, a brojni ljudi Petra su smatrali velikim slikarom. Podsetimo, Petar je nacrtao slike  "Kosovski boj", "Sunce i mašina", "Zora nad Beogradom" i mnoge druge. Bio član Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU), kao i spoljni član Jugoslovenske akademije znanosti i umjetnosti (JAZU).

Kosovska bitka, Petar Lubarda „Kosovski boj“, Petar Lubarda, 1953. Foto: Wikimedia Commons/Public domain/Orjen

Svoju slikarsku zaostavštinu poklonio je Beogradu 1973. godine, a njegova porodična kuća je pretvorena u legat (Legat Atetelje Petra Lubarde).

Preminuo je 13. februara 1974. godine, a sahranje u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Tokom svog života Petar Lubarda je govorio o umetnosti, a u jednom od svoji kazivanja pričao je i Petru Petroviću Njegošu.

- Kada kaže inspiracija, to je više saznanje i pojmovi o stvarima. A čovek uvek nešto nađe što odgovara njegovoj nameri, njegovom temperamentu. Ako to uopšte može da igra ulogu, temperament, jer to nije važno, svako ima temperament, nego je važno šta nam (umetnik) govori, šta nam prezentira, da li to ima duh dah ili kratak dah - rekao je Lubarda i nastavio:

- Recimo, uzmimo jednoga Goju, ima dugačku brazdu istorijsku, ne samo to što je on dobar slikar, nego on je i dan danas živ, i dan danas je njegova misao u akciju pretvara gledaoca. Mikelanđelo, takođe. Naše srednjevekovne freske, takođe. Dakle, masa stvari koje, ako je umetnost, onda su uvek žive, bez obzira na istorijski okvir kada su one pravljene. Oni probijaju istorijske granice. Jer ljudska misao nema granice. Badava ćemo ih mi uokviravati - rekao je slavni umetnik, a onda pričao o Petru Petroviću Njegošu:

Petar Lubarda Petar Lubarda Printskrin: Youtube/fondacijalubarda

- Jedan Njegoš, to je genije... On je bio jedan veliki pesnik. On je ovako nominalno možda srpski pesnik, ali on je pesnik sveta. Pesnik ljudske misli. To je to što je važno. Inače, njegovo mesto gde se rodio ili ko mu je bio otac ili ko mu je bio majka, to je potpuno... Svi mi to imamo... To je samo jedna informacija, jedna statistika. A važno je šta umetnik nosi, koju poruku ostavlja - zaključio je Petar Lubarda.

Pogledajte i taj snimak:

Poslušajte šta je Petar Lubarda pričao o svojim počecima:

Petar Lubarda o procesu rada pri stvaranju slike:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA