≫ 

Sve što ste ikada hteli da saznate o Alanu Fordu na jednom mestu

Na izložbi "Alan Ford trči počasni krug" prikazane su 152 originalne crtačke table iz ranog perioda stripa (1969-1975

  • 0
Alan Ford, TNT Foto: Strip Blog

Stručno vođenje kroz gostujuću izložbu "Alan Ford trči počasni krug", biće organizovano 20. februara u Muzeju Jugoslavije, saopštili su iz Muzeja.

Lazar Džamić, stručni saradnik na izložbi i autor "Cvjećarnice u Kući cveća", studije o fenomenu uspeha stripa "Alan Ford" u Jugoslaviji, posetiocima će predstaviti kratku istoriju ovog stripa i uputiti ih u manje poznate zanimljivosti o "Alanu Fordu", skrećući pažnju upravo na njegovu percepciju u jugoslovenskim okvirima.

Na izložbi "Alan Ford trči počasni krug" prikazane su 152 originalne crtačke table iz ranog perioda stripa (1969-1975), kada su na njegovoj izradi radili Lučano Seki - Maks Bunker, kao scenarista i Roberto Raviola Magnus kao crtač, kao i tri naslovne strane sa crtežima Paola Pifarerija.

U okviru izložbe prikazana su i retka izdanja stripa "Alan Ford" iz kolekcije Marijana Matića, Vladimira Jakovljevića i Marija Reljanovića.

Izložbu organizuju Muzej Jugoslavije i Institut za kulturu i obrazovanje iz Ljubljane, u saradnji sa Nacionalnom galerijom Slovenije, Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu i Jugoslovenskom kinotekom.

Pored Džamića, stručni saradnik na izložbi je i dr Andrej Smrekar.

Dizajn originalne postavke radio je Ranko Novak, dok su za adaptaciju beogradske izložbe bili zaduženi Marica Bucek i Dejan Todorović.

Realizaciju izložbe pomogla je pored ostalih i ambasada Slovenije u Beogradu, a biće otvorena do 28. februara.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA