Nedoumica više nema: Prirodnjački muzej u Beogradu neće biti ugašen

- Ministarka će se založiti za rešavanje problema na razne načine - rekao je direktor muzeja Milan Paunović

  • 1
Prirodnjački muzej u Beogradu

Prirodnjački muzej u Beogradu Printskrin: RTS

Prirodnjački muzej u Beogradu neće biti ugašen, potvrdio je za Tanjug direktor te ustanove kulture Milan Paunović nakon sastanka sa ministarkom kulture i informisanja Majom Gojković.

On kaže da nije ni postojalo pitanje nestanka te ustanove i uputio posebno izvinjenje Ministarstvu zbog svih kritika koje su se tim povodom pojavile u javnosti.

Prirodnjački muzej objavio je saopštenje na društvenim mrežama navodeći da Vlada Srbije ima nameru da 125-godišnju instituciju sa bogatom istorijom i ogromnim nacionalnim značajem, pretvori u radnu jedinicu Zavoda za zaštitu prirode Srbije, koju je muzej inače i osnovao.

Paunović kaže se ispostavilo da su takve glasine netačne.

Istakao je da je Prirodnjački muzej republička institucija kulture, zastupljen u svim zakonima o kulturnoj delatnosti.

"Nedoumica nema. Glasine koje su kružile bile su netačne i dobili smo punu podršku Ministarstva kulture", rekao je Paunović.

On je naveo i da je na sastanku sa ministarkom bilo reči o problemima koje Prirodnjački muzej ima, a jedan od njih je i pitanje smeštaja. Ta ustanova kulture od 1938. godine privremeno je smeštena u zgradi nekadašnje Prve ženske gimnazije, a Paunović kaže da je Muzej odavno prerastao tu zgradu.

Maja Gojković direktor Prirodnjačkog muzeja

Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

"Nama treba mnogo više prostora i na prostoru Parka prijateljstva na Novom Beogradu trebalo bi da se napravi jedna velelepna i adekvatna zgrada za Prirodnjački muzej, gde bi imali prostora i za depo i za izložbeni prostor, kao i za kancelarije i laboratorije", naveo je on.

Međutim, ukazuje, problem su finansije.

"Ministarka će se založiti za rešavanje problema na razne načine. Na nama je da napravimo idejno rešenje, da postavimo uslove koji su neophodni za čuvanje naših predmeta i s tim ćemo izaći pred planere, arhitekte i onda doći do nekog plana za izgradnju Prirodnjačkog muzeja", naveo je Paunović.

Ministarstvo kulture i informisanja za ovu godinu opredelilo je sredstva za raspisivanje konkursa za idejno rešenje za zgradu Muzeja koja je previđeno da, odlukom Skupštine grada bude na Novom Beogradu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lord

    25. februar 2021 | 09:59

    Ma da,nego ce biti premesten,i ode lokacija u necje ruke...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA