≫ 

Nakon "Dare" mnogi se pitaju - jesu li nas ovo učili u školi: Prepoznajete li bar 3 spomenika NOB-u?

"Jasenovac" je reč koja ne silazi s usta brojnih Srba protekle nedelje. Za mnoge su saznanja o zloglasnom logoru bila iznenađenje, a nemali broj (naročito kad je reč o generacijama rođenim nakon raspada SFRJ) nije mogao da prepozna spomenik posvećen žrtvama ustaškog terora - preko 700.000 Srba, Jevreja i Roma koji su stradali u NDH

  • 17

U periodu od 1960. do 1970. godine nezvanično je izgrađeno je oko 15.000 spomenika širom bivše zemlje koji je trebalo da sačuvaju uspomenu da tekovine Drugog svetskog rata. Iako ove spomenike sada retko ko posećuje, zahvaljujući njihovoj svevremenoj lepoti, oni deluju kao da su iz budućnosti.

Nažalost, mnogi su ili oštećeni tokom raspada SFRJ devedesetih godina, ali oni najvažniji su opstali. Da li biste mogli da ih prepoznate? Znate li gde se nalaze?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Draksa

    27. februar 2021 | 21:50

    Ako nasa deca nastave da uce iz udzbenika koji se stampaju u Hrvatskoj za par decenija u Srbiji se nece ni znati nista o Jasenovcu, kao da se tamo nista nije ni dogodilo.

  • Roko

    27. februar 2021 | 22:39

    Oni koji su bežali sa časova sada prave najveću buku. Kao sasvim mali gledao sam dokumentarni film "krv i pepeo Jasenovca" u kojem su prikazane sve strahote i stradanje našeg naroda. Posle toga sam o Jasenovcu učio u osnovnoj, te u srednjoj školi. Koga god je zanimalo, mogao je pronaći obilje materijala. Priče da nas nisu učili i da se nešto krilo su nebuloze. Da ste više pratili u školi mnogo toga biste danas znali i ne bi se brukali.

  • dragan

    27. februar 2021 | 21:43

    Kakvi su nam predavaci, dobro je i da nesto znamo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA