≫ 

Vesić protiv prodaje umetničkih dela iz "Jugoeksporta": Moraju ostati u vlasništvu naroda u Srbiji

On je dodao da su, kada je Grad Beograd prodavao Sava centar, "prvo na njegov zahtev iz prodaje izuzeta sva umetnička dela koja su se nalazila u Sava centru i dodeljena su Muzeju grada, tako da je kupac kupio objekat bez jednog umetničkog dela"

  • 4
Goran Vesić slike Foto: Facebook/Горан Весић

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je, povodom najavljene aukcije preostalih umetničkih dela, koja se nalaze u fundusu "Jugoeksporta", a koja je zakazana za 18. maj, održao hitan sastanak sa potpredsednicom Skupštine grada Beograda Andreom Radulović, gradskim sekretarom za kulturu Ivanom Karlom i direktorkom Muzeja grada Beograda Jelenom Medaković.

- Tražio sam od njih da pronađu pravni način kako da mnogi od 148 artefakata među kojima su dela slavnih slikara Miće Popovića, Petra Lubarde, Milana Konjovića, Lazara Vozarevića, Mila Milunovića, Peđe Milosavljevića, Zore Petrović, Emira Dragulja, Aleksandra Deroka i mnogih drugih ostanu u vlasništvu Grada Beograda i da ne završe prvo u privatnim zbirkama, a potom širom sveta. Neverovatno mi je da oni koji nameravaju da prodaju ove slike, a predstavnici su države, nisu razmišljali o tome da se umetnička dela koja su pripadala Jugoeksportu izuzmu iz stečajne mase, a ne da se prodaju kao da je u pitanju ormar ili traktor!? - napisao je Vesić na svojoj Fejsbuk stranici.

On je dodao da su, kada je Grad Beograd prodavao Sava centar, "prvo na njegov zahtev iz prodaje izuzeta sva umetnička dela koja su se nalazila u Sava centru i dodeljena su Muzeju grada, tako da je kupac kupio objekat bez jednog umetničkog dela".

Čak su i nepokretna umetnička dela koja su deo objekta Sava centra izuzeta iz prodaje i ostavljena su u vlasništvu Grada Beograda, a novi vlasnik je obavezan da se prema njima odnosi sa dužnom pažnjom.

Grad Beograd će učiniti sve i preduzeti sve pravne korake da vredna umetnička dela, 124 likovna i 24 dela primenjene umetnosti, ostanu u vlasništvu građanki i građana Beograda. Borićemo se svim sredstvima da vredna dela Lubarde, Popovića, Konjovića, Vozarevića, Milunovića, Milosavljevića, Petrovićeve, Dragulja i Deroka ne odu u privatne ruke, a da potom ne završe van naše zemlje - dodao je.

Istakao je da će javnost tokom narednih dana da obavesti kako će da se bori.

- A da umem da se borim pokazuje slučaj galerije Progres koju su hteli da prodaju za kockarnicu i koja je ostala umetnička galerija. A nije da me još nisu tužili gde god su mogli kako im kvarim planove - zaključio je Vesić.

Video: Vesić primio najboljeg svetskog tenisera Novaka Ðokovića u Starom dvoru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DDF

    1. maj 2021 | 15:35

    Ako je Vesic protiv prodaje,znamo svi da ce biti prodaje...jedno prica,drugo se desi😉

  • Dusan

    1. maj 2021 | 15:30

    Sta god mislili o politici mislim da je ovo za svaku pohvalu 👏👏👏👏

  • Joco trosak

    1. maj 2021 | 15:51

    Ako brines druze za narod prodaj to i podjeli pare narodu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA