≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Želela ju je Napoleonova sestra, ali kada se pojavila, izazvala je pravi skandal: Priča iza odaliske

Vreme čitanja: oko 3 min.

Pogledajte njena leđa. Da li vam je nešto čudno?

  • 0
velika odaliska "Velika odaliska" / Autor: Žan Ogist Engr

Hladnog pogleda, bele glatke kože i izvajanih leđa, verovatno za pršljen ili dva dužih nego što bi trebalo, odaliska gleda pravo u nas sa crvenog zida Luvra.

Od francuskog majstora Žana Ogista Dominika Engra sliku "Velika odaliska" poručila je početkom 19. veka Napoleonova sestra Karolina Bonaparta, koja je u to vreme bila udata za kralja Napulja. No, do 1814. godine i trenutka kada je Engr završio ovo remek-delo - kraljevske porodice više nije bilo. Napoleon je svrgnut sa prestila cara Francuske, a Karolina je pobegla u Austriju nakon što je otkriveno da kuje zaveru protiv svog brata.

Napoleon Bonaparta Napoleon Bonaparta / Foto: Shutterstock

Engr nije uspeo da isporuči njenom naručiocu, pa ju je stoga izložio na Salonu 1819. godine. Publika je bila skandalizovana i to iz više razloga.

Nije bila golotinja samo problem. I ranije su nage žene krasile slikarska platna, ali one su gotovo uvek bile Venere, rimske boginje lepote. Ova devojka bila je odaliska, bela robinja u orijentalnom haremu... Bila je stvarna žena... i bila je sasvim naga.

Tj. delimično stvarna. Engr naravno nikada nije kročio u harem, tako da je njegova "Odaliska" zapravo zapadnjačka ideja o haremu, o tome kako te tajnovite prostorije pune luksuza i senzualnih žena izgledaju. Istorijski gledano, slika je potpuno netačna - ona je predstava koju su Francuzi 19. veka imali o haremu. Čista francuska fantazija.

velika odaliska "Velika odaliska" / Autor: Žan Ogist Engr


Francuska je, doduše, bila kolonijalna sila i imala je svoja uporišta u tom delu sveta. Neki istoričari sugerišu da su ove slike bile i svojevrsno opravdanje za prisustvo osvajača u tuđim zemljama. Francuska se postavljala kao civilizacijski superiorna u odnosu na te kulture i kao ona koja ima moralno pravo da ih osvoji.

Ipak, uprkos skandalu, nije se moglo sakriti zadovoljstvo koje su 19-vekovni Parižani doživljavali gledajući ovu sliku. Bujna i veoma senzualna predstava ljudskog tela ovde je veoma naglašena. Engr je bio slikar neoklasicizma, student Žaka Luja Davida, ali i na svojevrstan način most koji je taj pravac spajao sa romantizmom. Ipak, na ovom platnu ljudska anatomija za njega je bila u drugom planu, iza ženstvenosti odaliskine figure.

velika odaliska "Velika odaliska" / Autor: Žan Ogist Engr

On je produžio njena leđa za nekoliko pršljenova. Njena leva noga, pebačena na desnu, u nemogućem je položaju i teško je zamisliti gde se ta noga spaja sa kukom. U odnosu na telo, njena glava je mala.

Sve to Engru nije bilo bitno. Naglasak je stavio na kontrast između njene privlačnosti, divljenja publike, ali hladnoće, zabrane koju njen pogled upućuje. Odaliska se okreće ka nama, gleda pravo u nas i ravnodušnim pogledom nam poručuje da nismo pozvani u njene odaje.

velika odaliska "Velika odaliska" / Autor: Žan Ogist Engr

Detalji oko nje takođe nose svojevrsne poruke. Jastuci, plišane draperije, nargile i luskuzna lepeza od bisera i paunovog pera produžavaju celu sliku. Ram je dug, baš kao i njeno telo, ali deluje kao da ona gotovo ne staje u okvir i svojim telom skoro dotiče sve četiri strane slike.

velika odaliska "Velika odaliska" / Autor: Žan Ogist Engr

U tom smislu slika je zapanjila i kritičare. Engr je bio neoklasicista za koje je bio presudan moral slike i preciznost.  Interes za orijentalni svet, za erotiku - to su bile romantičarske crte koje su odskakale u vreme slavnih istorijskih slika francuskih majstora. Ipak na ovoj slici nije mogao da sakrije ono što ga je pratilo tokom cele karijere - potrebu da uvek na njima iskaže senzualnost svojih likova.

"Velika odaliska" danas se nalazi u Luvru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA