Radionica u kojoj sve miriše na kuvanu orahovinu: Luka iz Čačka pravi nesvakidašnje stolove

- Za morski pejzaž utkan u sto koristio sam kamen sigu, on oponaša morsko stenje i greben - kaže Luka Vranić

  • 3
Lukini stolovi

Foto: RINA

Lukini stolovi

Lukini stolovi Foto: RINA

Da je najveća sreća raditi ono što voliš i da tek tada čovek ceo svoj život odmara pokazuje i Čačanin, Luka Vranić, koji se od malena bavi rezbarenjem drveta, a kako su godine prolazile tako je od ovog zanata napravio pravu umetnost. Ako zakoračite u Lukinu radionicu, zaboravićete brzinu vremena i moderne tehnologije i ostaćete zarobljeni u lepoti prirode, izvan svakog vremena. On pravi unikatne stolove od kuvane orahovine, a njihove ploče su prava remek dela.

- Uvek radim samo sa prirodnim materijalima, kuvana orahovina stiže u grubom nedefinisanom obliku i od njih se formira sto, svaki je drugačiji i ima svoju poentu. Uz orahovinu, materijal koji se koristi je epoksivna smola, prirodni gradivni materijali. Poseban akcenat stavlja se na ploču, svaka je priča za sebe. Izlivanjem smole prave se oblici, često su to pejzaži poput reka, planina, mora. Postoje i elementi koje ugradim kao deo svog života, moje retro emocije što je bio slučaj kad sam ugradio par časovnika - priča ovaj maštoviti umetnik za RINU.

Svaki komad nameštaja je jedinstven i svoju kopiju nema. Sve što prođe kroz Lukinih deset prstiju ima posebno mesto u njegovom stvaralačkom radu gde se prepliću realnost i imaginacija.

- Za morski pejzaž utkan u sto koristio sam kamen sigu, on oponaša morsko stenje i greben. Celo ostrvo je sačinjeno od komada oraha, okolo je more u nekoliko nijansi plave boje, oponašajući vodu od plićaka ka pučini. Iz istog komada oraha je jedan čvor, koji oponaša ostrvce - slikovito objašnjava izradu stola sa morskim motivima.

Ono što je upečatljivo pri samom ulasku u ovu neobičnu radionicu jeste jedinstveni miris orahovine. Talenat ovog Čačanina prepoznali su mnogi, pa sada njegovi komadi nameštaji krase domove širom regiona. Ono što je recept za uspeh jeste da Luka nikad ne štedi sebe, a srce mu je puno kad iznedri oblik prirode u svojim rukama.

(Telegraf.rs/RINA)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA