≫ 

Borba protiv prodaje umetničkih dela: Slike velikih srpskih slikara su nacionalno blago!

Grad Beograd će učiniti sve da vredni artefakti ostanu u vlasništu Beograđana

  • 0

Aukcija umetničkih dela koja se nalaze u fundusu "Jugoeksporta", planirana je za 18.maj, a tim povodom održana je konferencija za štampu u Konaku knjeginje Ljubice. Učesnici iste su zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić, zamenica predsednika skupštine grada Beograda, Andrea Radulović i direktorka Muzeja grada Beograda, Jelena Medaković i sekretar za kulturu Ivan Karl.

- Prodaja 148 umetničkih slika iz "Jugoeksporta", koji je u stečaju, oglašena za 10. 421. 000 dinara, iako je procenjena vrednost bila 20 miliona. "Jugoeksport" je bila jedna od najmoćnijih firmi bivše Jugoslavije i kupovali su mnogo slika. Oni su 1973. sa Muzejem grada Beograda zasnovali legat grada i legat "Jugoeksporta" i u tom legatu se nalazi 47 vrednih slika. Sa stečajem "Jugoeksporta" neko je odlučio i da preproda umetnička dela - objasnio je Vesić i dodao:

Hoću da prekinemo praksu iznošenja umetničkih dela iz Srbije, ako su za njih zainteresovani naši muzeji - naveo je zamenik gradonačelnika Beograda.

Inače Muzej grada Beograda je shodno svojim ovlašćenima ovu kolekciju proglasio za kulturno dobro. Zamenik gradonačelnika Beograda je svima onima koji su se prijavili za licitaciju poručio da ne troše pare, da će grad naći način da te slike ostanu u muzejima.

Neka nađu drugi način da zarade pare. Ove slike moraju da ostanu u zemlji - izjavio je Goran Vesić.

Pozvao je stečajnu upravnicu "Jugoeksporta" koja je sazvala licitaciju i agenciju za sticanje stečajnih upravnika da otkažu licitaciju.

Kako kaže učesnici aukcije imaju za cilj da kupe slike, da ih restauriraju i prodaju van zemlje.

Podsećanja radi, Vesić je nedavno održao sastanak sa Andreom Radulović, Ivanom Karlom i Jelenom Medaković od kojih je tražio da pronađu pravni način kako da mnogi od 148 artefakata među kojima su dela slavnih slikara ostanu u vlasništvu Grada Beograda i da ne završe u privatnim zbirkama.

Grad Beograd će učiniti sve i preduzeti sve pravne korake da vredna umetnička dela, 124 likovna i 24 dela primenjene umetnosti, ostanu u vlasništvu građanki i građana Beograda. Borićemo se svim sredstvima da vredna dela Lubarde, Popovića, Konjovića, Vozarevića, Milunovića, Milosavljevića, Petrovićeve, Dragulja i Deroka ne odu u privatne ruke, a da potom ne završe van naše zemlje - izjavio je tom prilikom zamenik gradonačelnika Beograda, Goran Vesić.

Čak su i nepokretna umetnička dela koja su deo objekta Sava centra izuzeta iz prodaje i ostavljena su u vlasništvu Grada Beograda, a novi vlasnik je obavezan da se prema njima odnosi sa dužnom pažnjom.

Video: Projekcija multimedijalnog projekta Nemanjići na Savskom trgu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA