≫ 

Ljuta borba za slike iz Jugoeksporta: Telegraf.rs sutra na aukciji uživo

"Nadam sutra ovo naše blago neće biti prodato u bescenje", napisao je Vesić na svom Fejsbuk profilu

  • 2
Zgrada Jugoeksporta, Beograd Printskrin: Google street view

Zahtevi Ministarstva kulture i informisanja i Grada Beograda, za odlaganje prodaje umetničkih slika iz kolekcije Jugoeksport, odbijeni su danas, obavestio je na svom Fejsbuk profilu zamenik gradonačelinka Beograda Goran Vesić.

- Nažalost, oni koji su organizovali prodaju 148 umetničkih slika iz kolekcije Jugoeksport u bescenje odbili su danas zahteve Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Grada Beograda da se licitacija planirana za sutra odloži. Kažu da ih ne obavezuje rešenje Muzeja grada Beograda i Narodnog muzeja da se ove slike proglase za kulturno dobro!? Oni su odlučili da prodaju naše kulturno blago. Neka im služi na čast! - napisao je Vesić.

Kako stoji u objavi, za sutra su organizatori prodaje zakazali javno nadmetankje u 11 sati, u Agenciji za licenciranja stečajnih upravnika. 

- Muzej grada Beograda sutra, u to vreme, na zakazanoj licitaciji, predstavljaćemo ministarka kulture i informisanja Maja Gojković i ja. Pozivam sve medije da sutra dođu na licitaciju kako bi se uverili hoće li ove vredne slike ostati u našim muzejima ili će se preprodavati u inostranstvu. Ovo kulturno blago pripada Srbiji. Nadam sutra ovo naše blago neće biti prodato u bescenje - dalje je navedeno.

Na kraju, Vesić je u ime Grada Beograda pozvao sve one koji su se prijavili da kupe ove slike, da ne zarađuju na kulturnom dobru našeg naroda.

- Molim vas da ove slike ostavite u našim muzejima. Ako ne zbog nas koji danas živimo ovde tada zbog generacija koje dolaze. Ovo je 36. prodaja umetničkih slika iz stečaja koja se dogodila u Srbiji. Niko do sada nije digao glas, a kulturno blago našeg naroda prodaje se u bescenje po belom svetu. Vreme je da ovo što sutra pokušavaju bude poslednja takva licitacija - dodao je na kraju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA