59. Bijenale umetnosti u Veneciji nosi misteriozni naziv - Mleko od snova

"Kako se definicija ljudskog menja? Šta čini život, i šta razlikuje životinje, biljke, ljude i ne-ljude? Koja je naša odgovornost prema planeti, drugim ljudima, i drugim organizmima sa kojima živimo? I kakav bi bio život na Zemlji bez nas?"

  • 0
Venecija Venecija / Foto: Jutta Weber-Vidal on Unsplash

Bijenale umetnosti u Veneciji 2022. godine biće održano pod naslovom “Mleko od snova” (The Milk of Dreams), koji je umetnička direktorka Ćećilija Alemani pozajmila od nadrealističke meksičke slikarke i književnice Leonore Karington (1917- 2011), inspirisana aktuelnim stanjem čovečanstva i potrebom za njegovim preispitivanjem.

Prema objašnjenju Ćećilije Alemani, Karingtonova je opisivala magični svet u kojem se život konstantno preispituje kroz prizmu imaginacije, gde svako može da se promeni, transformiše, postane nešto drugo ili neko drugi.

Venecija, bijenale Bijenale u Veneciji / Foto: Serge Le Strat on Unsplash

- Izložba nas vodi na imaginarno putovanje kroz metamorfoze tela i definicije čovečanstva - navela je Ćećilija Alemani u objašnjenju naslova i teme 59. Bijenala umetnosti u Veneciji, koje je zbog pandemije korona virusa odloženo za godinu dana, pa će biti održano od 23. aprila do 27. novembra 2022, piše Seecult.

Leonora Karington je 1950-ih godina, dok je živela u Meksiku, smišljala i ilustrovala misteriozne priče, najpre direktno na zidovima svoje kuće, a potom u maloj beležnici nazvanoj “Mleko od snova”. Ispričane stilom nalik na san, koji je zastrašivao i mlade i stare, priče Leonore Karington opisuju oslobođen svet, pun mogućnosti.

To je, istovremeno, i alegorija o veku koji je uspostavio nepodnošljiv pritisak na individuu, prisilivši Karingtonovu da živi u egzilu, bude zatvorena u bolnicama za mentalno obolele, postane objekat fascinacije i želje, ali i figura zapanjujuće snage i misterije, uvek bežeći od struktura fiksnog, koherentnog identiteta, navela je Ćećilija Alemani, koja je bila kustoskinja italijanskog paviljona na 57. Bijenalu u Veneciji 2017. godine, u kojem je predstavljena izložba “Magični svet” (Il Mondo Magico) sa site-specific radovima grupe umetnika (Giorgio Andreotta Calò, Adelita Husni-Bey i Roberto Cuoghi).

Prema rečima Ćećilije Alemani, koncept 59. Bijenala umetnosti zasnovala je na razgovorima sa mnogim umetnicima u proteklih nekoliko meseci.

Venecija, bijenale Bijenale u Veneciji / Foto: Nicola Pavan on Unsplash

- Pitanja koja se neprestano postavljaju izgleda da hvataju ovaj trenutak u istoriji, kada je ugrožen sam opstanak vrste, ali i sumiraju sumnje koje prožimaju nauku, umetnost, i mitove našeg doba. Kako se definicija ljudskog menja? Šta čini život, i šta razlikuje životinje, biljke, ljude i ne-ljude? Koja je naša odgovornost prema planeti, drugim ljudima, i drugim organizmima sa kojima živimo? I kakav bi bio život na Zemlji bez nas? - navela je Ćećilija Alemani, dodajući da će izložba 59. Bijenala biti fokusirana posebno na tri teme: predstavljanje tela i njihovih metamorfoza, odnos pojedinca i tehnologije, i vezu tela i Zemlje.

Predsednik Bijenala u Veneciji Roberto Ćikuto (Cicutto) podsetio je da je i naslov aktuelnog 17. Bijenala arhitekture, čiji je kustos Hašim Sarkis, takođe u formi pitanja – Možemo li živeti zajedno?

Venecija, vatromet Vatromet u Venecije, nakon Bijenala / Foto: Marco Chilese on Unsplash

Ta dva izbora, kako je konstatovao, proizvod su današnjeg vremena, kojem nedostaje sigurnost i opterećuje čovečanstvo ogromnom odgovornošću.

Bijenale umetnosti u Veneciji, kao i do sada, obuhvataće međunarodnu izložbu i izložbe u nacionalnim paviljonima u Đardinima i Arsenalu, kao i na drugim gradskim lokacijama. Tradicionalno su planirani i mnogobrojni prateći programi, kao i vernisaž za stručnu javnost, koji je najavljen od 20. do 22. aprila 2022.

58. Bijenale umetnosti u Veneciji, čiju je završnicu obeležila 2019. godine velika poplava, privuklo je gotovo 600.000 posetilaca, a prema konceptu umetničkog direktora Ralfa Rugofa, održano je na temu “Da živite u zanimljivim vremenima”. Na centralnoj izložbi predstavljeno je 79 umetnika, uz 90 nacionalnih paviljona.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA