Otvorena izložba "Letnja treperenja: U zdravom telu" u Galeriji Novembar

alerija napominje da su na snazi neophodne mere bezbednosti, uključujući nošenje zaštitnih maski, dezinfekciju i održavanje fizičke distance

  • 0
Anastasija Pavić, Touch Starved, digitalni kolaž, 2021 Izložba Letnja treperenja: U zdravom telu Foto: Promo

U beogradskoj galeriji Novembar otvorena je grupna izložba "Letnja Treperenja: U zdravom telu". Svoje radove u različitim umetničkim medijumima predstavili su umetnici Dunja Đolović, Aleksandra Branković, Anastasija Pavić, Kosta Đuraković i Nikola Dimitrović.

Od fotografija do videa i interaktivne instalacije, ovogodišnja „Letnja Treperenja“ bave se odnosom prema telu, telesnom izrazu, seksualnosti i identitetu, objašnjava kustoskinja izložbe Ana Simona Zelenović:

"Ovogodišnja tema "Letnjih Treperenja" je u skladu sa pokrenutim društvenim pitanjima aktuelna ne samo u okviru LGBT i kvir populacije, već i drugih marginalizovanih identiteta i njihovih odnosa prema svom telu. Jedna od važnih tačaka izložbe je i pitanje iskustva, koje može biti univerzalno kojeg god da smo mi identiteta: Iskustvo bola, telesne tranzicije, seksualnosti. Umetnost je tu da slavi različitost, da podstakne da se ona prihvati i da pokaže da svi mogu da egzistiraju u društvu i sa drugačijim telima i drugačijim izrazima."

U svojim radovima autorke i autori otvaraju različita pitanja: kako diskurs poželjnog i zdravog tela utiče na našu percepciju sopstvene telesnosti, šta donosi prihvatanje sopstvenog tela i njegovih društveno konstruisanih ili fizički uslovljenih „nesavršenosti”, kakav je odnos osoba nenormativne seksualnosti prema telu, kako se u umetnosti i kroz umetnost preispituje sopstveni identitet, telesnost ai seksualnost:

"Prikaz mog odnosa sa telom je u kontrastu sa kapitalističkim prikazom i konzumiranjem tela kroz marketing, Instagram, fotografije, razvijanje daljine između nas i naših tela. Tretirao sam telo kao pejsaž, prirodu, stavivši ga u kontrapunkt sa realnom prirodom,“ protumačio je svoje radove na izložbi umetnik Kosta Đuraković.

Anastasija Pavić, Emotional Masochist, video, 2021 Izložba Letnja treperenja: U zdravom telu Foto: Promo

Izložba "Letnja Treperenja: U zdravom telu" biće otvorena do 29. avgusta na adresi Galerije Novembar, u Kursulinoj ulici 22. Galerija napominje da su na snazi neophodne mere bezbednosti, uključujući nošenje zaštitnih maski, dezinfekciju i održavanje fizičke distance.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA