≫ 

Američki producent nasledio slike od imućne tetke: Da ih dobije, morao da se sudi u Zagrebu

Borba traje već duže od 10 godina

  • 7
galerija, muzej, slike Ilustracija / Foto: Ryan Spencer/Unsplash

Endru Rajhman, filmski producent koji živi u američkom Vermontu, putem suda u Zagrebu tražio je da mu Moderna galerija vrati dve slike koje je testamentom nasledio od svoje tetke.

Naslednik jevrejske porodice Rajhman nedavno je na zagrebačkom sudu dokazao da je Hrvatska pokušala nezakonito da mu uzme deo nasledstva. Njegova je porodica na početku prošlog veka živela na relaciji Đakovo-Zagreb. Gotovo svi su stradali u Aušvicu - ipak neki su se uspeli da se spasu i presle što u Austriju, što u Veliku Britaniju i SAD.

Jedan od potomaka ove porodice je i američki producent Endru Rajhman. U borbi za nasledstvo bio je prisiljen da pokrene sudski postupak protiv Moderne galerije iz Zagreba u čijem su fundusu završile umetnine njegove familije, piše Telegram. S druge strane, Moderna galerija tvrdila je da je to u vlasništvu Republike Hrvatske. Sudski proces trajao je s prekidima gotovo devet godina, ali je nedavno presuđen u korist jednog od Rajhmanovih, saznaje ovaj portal.

Situacija s Galerijom

Endru Rajhman, koji živi u Vermontu, putem suda u Zagrebu tražio je da mu Moderna galerija vrati dve slike koje je nasledio od svoje tete Danice En Rajhman Svoboda. Ona je bila ćerka jevrejskog preduzetnika ubijenog u Aušvicu nakon što mu je u Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH) oduzeta tzv. ‘židovska imovina’. Deo ostavštine, među njoj i slike iz Moderne galerije, ostavila je Danica Endruu. Galerija je pak rekla kako su te umetnine kulturno dobro Republike Hrvatske, te je ceo slučaj završio na sudu.

Borba za umetnine

Naslednik porodice Rajhman na sudu u Zagrebu borio se za slike vredne desetine hiljada evra. No, to je samo deo nasledstva koje mu je ostavila tetka. Deo ove porodicevuče korene iz bivše Jugoslavije, odnosno iz relacije Zagreb-Đakovo. Otac Danice, Dane, bio je rođen u Zagrebu, a smatra se i jednim od četvorice suvlasnika Prve osječke tvornice kandita, čokolade i čokoladne robe "Keiser i Stark", iz koje je kasnije nastala fabrika ‘Kandit’. Bavio se i izvozom žestokih pića, a bio je i deoničar.

Andre Deren, slikar Jednu od slika koju potražuje naslikao je Andre Deren / Foto: Agence Meurisse/Wikipedia

Dane Rajhman nešto svoje imovine ipak uspeo da spase pred ustaškim vlastima i pre smrti u logoru. Deo vrednih umetnina predao je dr Marijanu Poliću koji ih je preuzeo u svom stanu u Opatičkoj ulici 10. Slike koje je uspeo da sakrije nasledila je Danica En.

Kotarski sud za V i VI Rajon grada Zagreba doneo je odluke kojom su utvrđeni zakonski naslednici. Dobili su nekretnine, ali i umetnine koje je nekoliko godina ranije Komisija za sakupljanje i čuvanje kulturnih spomenika i starina u Zagrebu preuzela od dr Polića, piše Telegram.

Dodaje se i da je porodica Rajhman ostala i bez kuće u središtu Đakova, koja je u međuvremenu uvrštena na popis zaštićenih kulturnih dobara.

Što su rekli iz Galerije?

Za svoje nasleđe od Danice, Endru je doznao krajem 2002. godine. Reč je o dvije vredne slike, autora Andre Derena "Mrtva priroda s bocom" i Morisa de Vlamnicka "Pejzaž pored vode".

Iz Moderne galerije potvrdili su da su slike u njihovom fundusu, no odbili da ih predaju Rajhmanu. Objasnili su da slike u času smrti nisu bile u vlasništvu njegove tete, već Republike Hrvatske odnosno Ministarstva kulture. Kako su tvrdili, Ministarstvo kulture nasledilo je ove slike i to kao pravni slijednik Komiteta za nauku i kulturu i Savjeta za nauku i kulturu Narodne republike Hrvatske. Pozivali su se i na Zapisnik Hrvatskog državnog muzeja za umjetnost i obrt Zagreb iz oktobra 1941. na kojem su bile sporne slike.

Sud presudio njemu u korist

Rajhman ih pak, ukazuju, nije tražio u procesu Zakona o naknadi za imovinu oduzetu za jugoslavenske komunističke vladavine. Na to je imao pravo do početka januara 2003. godine. Od tog trenutka, zaključili su predstavnici galerije, slike pripadaju Republici Hrvatskoj. No, pravnice Maša Gluhinić i Monja Matić, koje su zastupale Endrua pred zagrebačkim sudom, zatražile su da se donese presuda prema kojoj bi i dve sporne slike ušle u ostavštinu Danice En Rajhman Svoboda.

Andre Deren i Moris Vlamink Andre Deren i Moris Vlaminck / Foto: Wikipedia

Tako je nakon ostavinskog procesa, koji je morao pokrenuti u Hrvatskoj, budući da se slike nalaze u Modernoj galeriji, Rajhman morao ići i u parnicu ne bi li dokazao da njemu pripadaju sve tetine slike. Pokazan je i testament Danice, njenog oca, svi detalji porodičnog stabla, NDH dokumentacija...

Kada će dobiti nasledstvo?

Hrvatska nikada nije proglasila svojim kulturnim dobrima ove slike, iako su u jednom trenutku bile na privremenom popisu zaštićenih dobara - zato je presuda išla u korist Endruu. No, kako na kraju nisu stavljene na popis trajno zaštićenih dobara, nakon isteka tri godine, a taj rok je prema podacima do kojih je došao sud prošao u oktobru 2009. Ipak, tek nakon ove pravomoćne sudske odluke Endru Rajhman moći će da nastavi ostavinski postupak i dobije slike.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Febo

    1. avgust 2021 | 17:53

    Ustase misle da sve što su pokrali ostaje njihovo

  • Jelena

    1. avgust 2021 | 17:44

    Kako tuzna prica. Svi komunisti su mislili da ce doveka uzivati u otetom.

  • Stefan

    1. avgust 2021 | 19:36

    Čekaj, Hrvatska lične stvari koje je otela od žrtava aušvica naziva kulturnim dobrom Republike Hrvatske????

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA