Jasna Plašić: Devojka koja iz svog sveta tame slika – po sećanju

Jasnine slike su primer onoga što ima umetnost naivnog slikarstva: mnogo duše, koja pleni

  • 0
Jasna Plavsic izlozba Izložba Jasne Plavšić / Printskrin: YT/Portal Krug

U prostorijama Saveza slepih i slabovidih u Kraljevu otvorena je izložba radova neobične umetnice Jasna Plašić, mlade Kraljevčanke koja, iako gotovo da uopšte ne vidi, stvara prelepe slike.

Jasna Plašić iz Studenice od onih je osoba iz svakodnevnog života kojima morate da se divite, pa i naklonite: ima teško oštećenje vida, a stvara prelepa likovna dela, na trećoj je godini Visoke poslovne škole i tri puta je bila prvakinja Srbije u samostalnom kretanju – orijentaciji! Uz pomoć belog štapa kreće se samostalno i, kaže, svuda stiže i uglavnom sama završava sve poslove, piše Portal Krug.

Jasna Plavsic izlozba Izložba Jasne Plavšić / Printskrin: YT/Portal Krug

To što je kroz njen mladi život vid slabio nije je odvratilo od umetnosti. Počela je da slika kao dete ono što je tada mogla da vidi, a danas slika po sećanju. Njeni radovi u jarkim bojama kao da oslikavaju dinamičan veseli život devojčice koja živi u ovoj mladoj ženi i raduje se životu.

Mozaike i slike radim po sećanju iz perioda kada sam bolje videla. Počela sam da slikam kad sam bila 4. ili 5. razred, moje umetničke ideje su se razvijale od tada. Slike ukrašavam i perlicama, končićima, tako da mogu da ih vide i osete i osobe koje ne vide. Teško je slikati bez vida, jednu sliku radim oko mesec dana – kaže Jasna.

U prostorijama Saveza slepih i slabovidih, koje se nalaze na Keju u Hendikep centru i koje su prošle godine renovirane, do kraja sledeće nedelje biće izloženi Jasnini radovi. Ova devojka je završila Školu za decu oštećenog vida u Zemunu, nastavila školovanje na visokoškolskoj ustanovi i odličan je primer osobama sa invaliditetom kako se treba boriti:

Volela bih da se zaposlim, a da se slikarstvom bavim u slobodno vreme. Želim da poručim osobama sa hendikepom da ne treba da odustaju u životu, da treba da se bore i da sve mogu da postignu. Kada bismo svi pokleli, pali zato što imamo problem, ništa ne bismo postigli. Potrebna je podrška, a ako nje ima, u svemu ćemo uspeti.

I predsednik Saveza slepih i slabovidih Ranko Vuković kaže da je Jasmina primer na koji se mogu ugledati osobe sa invaliditetom:

Jasna Plavsic izlozba Izložba Jasne Plavšić / Printskrin: YT/Portal Krug

Jasna je primer kako se ruše predrasude o osobama sa invaliditetom i ovo je odličan primer kako kod osoba koje imaju neki invaliditet treba isticati ono što one mogu, a ne ono što ne mogu. Jasna je primer mlade uspešne devojke: studira, slika, trostrukaje prvakinja države u orijentiringu, kreće se samostalno.

Pomoćnik gradonačelnika za socijalna pitanja Marko Matović je na otvaranju izložbe rekao da osobe sa invaliditetom imaju kvalitete koji su društvu neophodni:

Jasna Plavsic izlozba Izložba Jasne Plavšić / Printskrin: YT/Portal Krug

Ovako lepe priče su važne kao primer pozitivnog stava u životu i borbenosti. Naši sugrađani sa invaliditetom imaju znanja i veštine koji su potrebni i našem gradu i društvu, a u nekima su i znatno iznad proseka jer su bili prinuđeni da ih razvijaju. Mislim da smo u poslednje vreme učinili velike korake u poboljšanju vidljivosti osoba sa invaliditetom i nastavićemo to da činimo.

Verovatno ste imali priliku da se nađete pred delom nekog čuvenog slikara, ili da vidite maestralnu fotografiju… i da neosetite ništa, kao da fali „ono malo duše“. Jasnine slike su suprotnost tome i primer onoga što ima umetnost naivnog slikarstva: mnogo duše, koja pleni.

(Telegraf.rs/Portal Krug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA