≫ 

U Kraljevu osvanuo novi mural u znak sećanja na žene streljane oktobra 1941.

- Pošto su tolike decenije ove istinske heroine Kraljeva bile praktično nevidljive, želeli smo da ih se setimo, bar, za ovu tužnu priliku - poručuju iz ove neformalne grupe „Heroj Maričić“

  • 1

U oktobru se navršava osamdeset godina najvećeg zločina u istoriji Kraljeva. Naime, 1941. godine vojnici Vermahta streljali više od 2.200 stanovnika Kraljeva, stranih državljana, izbeglica, piše portal krug.rs.

U najvećem procentu su stradali muškarci, jer su prema mišljenju okupatora, bili potencijalni izazivači nereda. U ovom zločinu streljano je i 29 žena, a njima u čast, na zidu nekadašnjeg rukometnog kluba „Metalac“, popularnom stadionu „Željevo“, nacrtan je mural na kojem su naslikani likovi nekoliko heroina, piše portal krug.rs.

Novi mural u Kraljevu u znak sećanja na žene streljane oktobra 1941. Novi mural u Kraljevu u znak sećanja na žene streljane oktobra 1941. Foto: krug.rs

Inicijator crtanja murala je neformalna grupa „Heroj Maričić“, a autorke su umetnice Bojana Torlak i Jelena Jaćimović, uz nesebičnu pomoć Rekonstukcija Ženskog fonda.

- Pošto su tolike decenije ove istinske heroine Kraljeva bile praktično nevidljive, želeli smo da ih se setimo, bar, za ovu tužnu priliku. Ocrtavanjem murala sa njihovim imenima i likovima (u umetničkoj formi) dali smo naš doprinos da se sećanje na njih ne izbriše - poručuju iz ove neformalne grupe.

Kuriozitet je da se neposredno pored ovog murala nalazi još jedan („Da se ne zaboravi“) koji je nacrtan povodom 70-godišnjice streljanja. Na taj način, ovaj zid se može tretirati kao svojevrsni kraljevački Zid sećanja, piše portal krug.rs.

Video: Vandali uništili spomenik sestrama Baković, stradalim nakon torture

(Telegraf.rs/izvor: krug.rs/V.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ka

    21. oktobar 2021 | 13:03

    Bravo!Da se nikada ne zaborave nevine žrtve nacističkog ludila

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA