≫ 

Kako je nastala čuvena Dalijeva sofa u obliku usana Mej Vest

- Ova ideja je izazvala Dalijevu maštu, i njih dvojica su počeli da raspravljaju o tome, hraneći idejama jedan drugog - rekao je Hju Morison

  • 0
Mae West Lips Sofa Foto: Profimedia/Shutterstock Editorial/Sutton-Hibbert, Xinhua News/Guo Lei

Jedan od najpoznatijih komada nameštaja na svetu, sofa u obliku usana Mej Vest, Salvadora Dalija, nastao je najpre kao skica na poleđini jedne koverte, otkrilo je istraživanje jedne seoske kuće u Saseksu, u Engleskoj.

Skica je otkrivena u Vest Dinu, u blizini bivšeg doma Dalijevog prijatelja, britanskog pesnika Edvarda Džejmsa, a stručnjaci kažu da skica otkriva u kojoj je meri Džejms bio uključen u stvaranje sofe iz 1930-ih, pored telefona sa jastogom koji je takođe rezultat njihove saradnje, jednog od simbola nadrealističkog pokreta, piše Gardijan.

Skica je pronađena u toku priprema za digitalizaciju Džejmsove arhive od 2.300 predmeta, koje uključuju mučan niz prepiski, prvih izdanja i skica od mnogih umetničkih velikana 20. veka koji su povezani sa Džejmsom.

Salvador Dali Salvador Dali / Foto: Wikimedia/Carl Van Vechten photographs

Jedan od njih je Dali, čija je dela Džejms finansirao u jednom trenutku tokom cele godine, kao i ostale nadrealističke umetnike uključujući slikara Renea Magrita, Marsela Dišana, Leonoru Karington, Žan Koktoa kao i Pabla Pikasa i pisce Oldusa Hakslija i Džona Betjemana.

Prema rečima Hjua Morisona, upravnika zbirki u Vest Dinu, sofa usana Mej Vest bila je Džejmsova ideja 1936. godine, koja je trebao da njegovom domu u Londonu pruži nadrealistički enterijer.

- Ova ideja je izazvala Dalijevu maštu i njih dvojica su počeli da raspravljaju o tome, hraneći idejama jedan drugog - rekao je Morison.

Dali je skicirao projekat koji je opisao kao "lice Mej Vest" kao ideju za nadrealistički stan u čast filmske zvezde, a Džejms je u jednom trenutku sugerisao da bi Mejine usne mogle biti inspiracija za sofu, objasnio je Morison.

Prema rečima Kristofera Vilka, iz vodećeg svetskog muzeja umetnosti i dizajna (V&A) u kom se nalazi jedna od pet poznatih verzija sofe, skica iz Vest Dina odnosi se na prvu verziju sofe koja se proizvela.

Vilk kaže da priča o sofi u obliku usana postavlja zanimljiva pitanja o autorstvu umetničkih dela.

- Skica koverte i prepiske pomažu u objašnjavanju Džejmsove uloge u stvaranju ovih sofa, i sasvim je jasno da je, iako je originalni koncept bio Dalijev, veliki deo zahtevnog posla u stvaranju komada pripadao je Džejmsu - rekao je on.

Kauč u oblku usana je postigao svoj ikonični status 1960-ih kada je počeo da se smatra pop kulturom. Kopije su pravljene širom sveta, a poznate ličnosti uključujući pevačicu Kajli Minok, Bijonse i Kejti Peri fotografisane su kako poziraju na njima.

- To je taj čuveni komad. Bio je jedinstven i nije bilo ničeg sličnog. U doba Dalija i Džejmsa, Dalijeva otvorena seksualnost nije bila široko prihvatljiva, ali danas je to sasvim drugačije - rekao je Vilk.

Video: San svakog muškarca je da ima pištolj Džejms Bonda, sada je to moguće

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA