≫ 

Maja Gojković: "Iz 32 muzeja dostavljeni su podaci o nestalim umetničkim delima iz njihovih zbirki"

- mamo aktivan postupak u Švajcarskoj u vezi sa slikom koja je ukradena početkom devedesetih u Čelarevu - rekla je ministarka kulture i informisanja na K1 televiziji

  • 1
Maja Gojković Printskrin: K1

Umetnici ponovo imaju pravo na nacionalno priznanje za doprinos srpskoj kulturi. Ministarka kulture Maje Gojković jutros je u „Uranku“ na televiziji K1 kazala da u budžetu ima viška novca te da je krajnje vreme da se nepravda što se priznanja ne dodeljuju već osam godina – ispravi.

- Nemam informaciju koliko prijava je stiglo jer smo tek raspisali konkurs. Svakako, prijave se najpre šalju strukovnim udruženjima, a ona predlažu kandidate Ministarstvu kulture. Ja imam taj težak zadatak da imenujem sedam članova Komisije koji će odlučivati o dobitnicima i koja će tek biti formirana. Biće to eminentni stručnjaci iz različitih oblasti kulture.

Ministarka je na K1 istakla da je pogrešno govoriti da je reč o nacionalnim penzijama, jer se one isplaćuju za života i ne nasleđuju se.

- To je nagrada za stvaralaštvo i doprinos nacionalnoj kulturi. Ovo priznanje moći će da svake godine dobije 20 umetnika i konkurencija će biti velika. Visina nagrade bića ista za sve, prosečna zarada iz jula meseca u Republici Srbiji, i mislim da je to oko 60.000 dinara – kazala je Maja Gojković.

- Nije lako biti umetnik u Srbiji, ali ni na bilo kom mestu u svetu. Umetnici na umu nemaju novac već su zaljubljeni u to što rade. Ministarka kaže da je već počela da dobija pozive preporuke, ali da kod nje protekcije – nema.

- Već su počeli da me zovu pojedini umetnici, da urgiraju, ali ja nisam sklona privilegijama i ne odlučujem ja o dobitnicima. Razgovaraću sa ljudima iz različitih oblasti umetnosti i zajedno ćemo doneti odluku o tome ko bi trebalo da bude u Komisiji. Imam i ja svoje kriterijume, a jedan član će biti izabran od Saveta nacionalnih manjina – kazala je ministarka i istakla da očekuje polemike u javnosti u vezi sa dobitnicima.

– I oko svake nagrade koju dodeli žiri ima polemika i rasprava da li je baš to najbolje delo ili zaslužni umetnik. Neće biti lako Komisiji da dodeli priznanja, ali ubeđena sam da će njihova odluka biti pravična i pravedna, jer su

kriterijumi su jasni.

Krađa umetnina

Maja Gojković govorila je i o ukradenim umetničkim delima iz muzeja u Srbiji.

- Poslat je poziv na adrese 55 muzeja da dostave podatke o nestalim i ukradenim delima, od osnivanja. Zainteresovala me je ogromna količina materijala koja je stigla i čitam ih. Iz 32 muzeja dostavljeni su podaci o nestalim umetničkim delima iz njihovih zbirki, a neki su to utvrdili tek nakon revizije koju sam naložila da se izvrši pre godinu dana. Iz 23 muzeja stigle su informacije da se sve slaže i da im ništa ne nedostaje – kazala je ministarka kulture.

Kako je kazala, na desetine predmeta su u obradi u policiji.

- Uverena sam da se to prilježno radi. Imamo aktivan postupak u Švajcarskoj u vezi sa slikom koja je ukradena početkom devedesetih u Čelarevu. Reč je o slici Vlaha Bukovca koja se nalazi u sefu policije u Cirihu. Ko zna gde je sve ta slika tokom godina lutala. Tragamo i za nestalim blagom Muzeja primenjenih umetnosti. Fali i slika Save Šumanovića koja je volšebno nestala nakon izložbe pre 20 godina. Fale skulpture koje su bile na otvorenim aprostorima. Tek ćemo utvrditi kolika je vrednost ukradenih dela. Moramo da vratimo ono što pripada narodu, a možda će biti potrebno i formiranje posebne agencije koja će se samo time baviti – kazala je Gojkovićeva na K1.

Mediji i izbori

Kratko je povodom predstojećih izbora na proleće 2022. godine ministarka govorila i o medijima.

- Uloga medija biće izuzetna, kao i uvek, jer se očekuje da budu nepristrasni i objektivni, da svim učesnicima u izbornoj trci bude omogućeno da predstave svoj program. Skupština treba da izabere radno telo koje će da posmatra sve medije pred izbore i u izbornoj trci. Oči javnosti biće uperene u medije, neće vam biti lako.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • eNL

    5. novembar 2021 | 11:35

    e pa sad idi ti Majo i ostani u tom muzeju i ne brini, neće tebe niko da ukrade.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA