≫ 

Čuveni njujorški Metropoliten muzej primio najveću donaciju u svojoj istoriji

Ogromna milionska svota "legla" je na račun muzeja

  • 0
New York Metropolitan Museum of Art , Metropolitan muzej u Njujorku Foto: Profimedia/P.Spiro/Alamy

Metropoliten muzej u Njujorku objavio da je primio najveću finansijsku donaciju u svojoj istoriji. Naime, na račun ove čuvene institucije "legla" je svota od 125 miliona američkih dolara. Upravo, ova svota novca bi trebalo da omogući upravi muzeja da dovrši stari proces obnove.

Donacija je stigla od Oskara Tanga i njegove supruge Agnes Hsu-Tang, američkih državljana kineskog porekla.

Oscar Tang je 1948. stigao u Ameriku kao izbeglica iz Kine, a tad mu je bilo tek 11 godina. Svoje bogatstvo je stekao u finansijama.

U objavi za medije iz Meta su poručili da će donacija biti upotrebljena za obnovu soba posvećenih modernoj i savremenoj umetnosti, a nove će prostorije nositi ime supružnika Tang, pišu Index.hr i Hina.

- Zahvaljujući ovom izuzetnom daru, Oskar i Agnes su omogućili Metu da ispuni svoju ambicioznu misiju za generacije koje dolaze - izjavio je u saopštenju predsednik slavnog muzeja na Menhetnu Danijel Vajs.

Oscar Tang ima 83 godine, a prema biografskim podacima radi se o arheologu i istoričaru umetnosti koji je potomak dinastije Ming. Bio je kulturni savetnik bivšem američkom predsedniku Baraku Obami i pri UNESCO-u. Rođen je u Šangaju i s 11 godina je otišao u Ameriku, nakon što je njegova porodica iz Kine pobegla u Hong Kong tokom komunističke revolucije 1948. godine.

Postao je prvi Amerikanac azijskih korijena koji je ušao u upravu Metropolitan muzeja, kojem već 30 godina donira novac, a finansirao je i pojedine izložbe.

Video: Slike velikih srpskih slikara su nacionalno blago: Borba protiv prodaje umetničkih dela!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA