≫ 

On iz Pule, ona iz Beograda: Grlili se 24 sata bez prekida u Knez Mihailovoj, a ovo je razlog

Nataša Milojević i Igor Zenzeroviću su objasnili sve vezano za performans "Studija jednog zagrljaja"

  • 12

U nedelju, 5. decembra, prolaznici su u Ulici Knez Mihajlova, ispred galerija ULUS-a, mogli da prisustvuju neobičnom performansu. Dvoje umetnika, Nataša Milojević i Igor Zenzerović, zagrlili su se i u tom položaju izdržali su 24 sata.

U pitanju je perfomans pod nazivom "Studija jednog zagrljaja" (autora Igora Zenzerovića).

Nakon uspešnog obavljenog zadatka dobili su zasluženi aplauz. Ekipa portala Telegraf.rs bila je na licu mesta i zabeležila kraj performansa, što možete videti na snimku na početku teksta.

Sa Igorom, pulskim performans umetnikom, i Natašom, plesnom performerkom iz Beograda, pričali smo u galeriji ULUS.

- Okupili smo se za ULUS-ovu 90. jesenju izložbu, sa temom vanredno stanje, gde smo zajedno odlučili da izvedemo autorski performans jednog zagrljaja - koliko god je autorski, on je nemoguć bez koperformerke i koperformera. Nataša je sjajno ostvarila performans. Bez nje to ne bi bilo nikako moguće.  "Studija jednog zagrljaja" prizoruje, u ovoj urbanoj ikonografiji, jedan mali kristal vremena koji bi trebalo da predstavi jedno usporeno vreme i jedan prošireni prostor u kojem ljudi, slučajni prolaznici, mogu zapravo dozvoliti sami sebi da afektivno odlutaju, maštaju, prisećaju se, sve ono što dolazi uz provere jednog zagrljaja, što mislim da je samo po sebi veoma intenzivni i intimni gest - rekli su umetnici za Telegraf.rs.

Igor nam je otkrio da je ovaj performans i ranije izveden.

- Ovo je četvrta izvedba performansa. Performans je prvo izveden u Zagrebu, Rijeci, na Festivalu perforacije, potom još u Amsterdamu, pre dve nedelje na jednom drugom festivalu, i, evo, sada je Beograd na redu. Najverovatnije će izvedba biti ponovljena sledeće godine, takođe u Beogradu ali malo drugačija, izmenjena, sa nekim drugačijim varijablama - naveo je Zenzerović.

Na pitanje kako ljudi reaguju na ovaj performans, umetnici su rekli - fenomenalno.

- Dobijali smo podršku od samog početka, od toga"hvala vam, ljudi, izdržite", do toga da su nas grlili, masirali, davali nam čokoladice i zrnevlje, donosili nam kafe i ručkove, i sve živo. Imali su potrebu da sa nama razmene po koju reč i meni je taj neki momenat razmene neki glavni utisak. Ja sam očekivala da će biti to mi smo tu, zagrlimo se, budemo u tom zagrljaju 24 sata i razmenimo to što treba da se razmeni, ali u stvari bila je gomila reči koje su negde morale da se razmene. To je valjda prirodni tok neki. To je sigurno dalo posebnu vrednost ovom izvođenju - rekla je Nataša Milojević za naš portal.

Umetnici su otkrili i kako su se pripremali za ovaj performans.

- Mislim da je tu prehrana bitna. Bitne su vežbe uzemljenja, Nataša zna puno bolje, ona je plesašica i u velikoj prednosti za razliku od mene koji dolazim iz konceptualne umetnosti. Mnogo sam naučio od Nataše da telo bolje treba tretirati - rekao je Igor, pa se onda nadovezala Nataša:

- Dobro, generalno, Igor je možda bio psihički bolje pripremljen, s obzirom da je njegov koncept i ideja, a ja generalno smatram da ovakav rad, konkretno moj rad, koji je generalno na bazi iscrpljivanje tela. Mislim da je fizička priprema mnogo važna i da je to glavna stvar - rekla je umetnica.

Na pitanje da li njihov performans ima poseban smisao u doba kada je socijalna distanca još uvek na snazi, ostali su zagonetni.

- Ne treba mi ništa da kažemo, građani su sve to rekli. Odgovor na pitanje možete naći ako zapravo preokrenete redosled... - rekao je Igor.

Poruka ovog performansa je jasna.

- To je da nam je očigledno potrebno da se vratimo onim životnim i ljudskim vrednostima. Da se ne stidimo da razmenjujemo emocije i da svoje lične potrebe slušamo, da se vratimo tamo gde smo stali - rekla je Nataša Milojević za kraj, a Igor Zenzerović se saglasio sa njom.

Video: Neobičan performans u Beogradu: Zagrljaj od skoro 24 sata

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA