Godišnjica rođenja Uroša Predića: Da li ste znali da je veliki umetnik u ovoj kući stvarao pune 44 godine?

Poznati slikar doselio se u Beograd 1909. godine

  • 2
Uroš Predić Uroš Predić / Foto: edukacija.rs

Proslavljeni slikar Uroš Predić (1857-1953) rodio se na današnji dan, 7. decembra, 1857. godine. Važio je za jednog od najznačajnijih i najproduktivnijih srpskih umetnika, a njegov opus obuhvata 1658 radova.

Uroš Predić je slikao obične ljude u svakodnevnim situacijama, portrete savremenika, kao i ikonostase. Isto tako, bio je jedan od osnivača društva "Lada" i Udruženja likovnih umetnika.

Povodom godišnjice rođenja Uroša Predića, prisetimo se i priče o kući u kojoj je živeo i radio.

Naime, na mestu današnje zgrade Radio Beograda, na raskršću puteva koji su vodili ka Paliluli i Tašmajdanu, tokom druge polovine 19. veka podignuta je drumska mehana "Kod dva goluba". Davne 1872. godine, prilikom imenovanja beogradskih ulica, postao prvi zvaničan naziv današnje Svetogorske ulice.

Krajem 19. veka postepeno se grade kuće i razvija život nadomak strogog centra prestonice. Pored novijih zdanja, duž Svetogorske ulice, nalaze kuće mnogih znamenitih ličnosti s kraja 19. i početka 20. veka. Jedna od njih je i kuća na broju 27 – Atelje Uroša Predića.

Poznati slikar 1909. godine dolazi da živi u Beogradu, i to u porodičnoj kući svog brata Josifa Predića, u Svetogorskoj ulici br. 27.

U svom ateljeu je stvarao pune 44 godine. Bio je to prostran atelje, čija je jedna strana u staklu, i ispunjen je mnogobrojnim platnima okačenim po zidovima i poređanim po naslovima koji ispunjavaju čitavu polovinu sobe, piše na Fejsbuku stranici "Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda".

Nakon smrti Uroša Predića, najveći deo inventara, popu slika, štafelaja, ličnih stvari, prepiska, predati su na čuvanje Narodnom muzeju u Zrenjaninu. Jedan deo umetnikove neprocenjive zaostavštine čuva se i u njegovoj porodici.

Kuća i atelje Uroša Predića danas Kuća Uroša Predića, Svetogorska 27, Beograd Foto: Wikipedia/Dejandanailov

Kada je reč o kući trgovca Josifa Predića projektovao je arhitekta Nikola Nestorović i izgrađenja je 1908. godine kao spratna kuća. S obzirom na oblik i veličinu parcele, koja je bila izuzetno uska i izdužena, unutrašnje prostorije, kao što su sobe, trpezarija, kuhinja, magaze, smeštane su po dubini objekta.

Glavni salon se nalazio duž ulice. Omanji atelje, koji je bio jednostavno koncipiran, i koji je Uroš Predić koristio, dozidan je uz novosagrađenu kuću

Za razliku od njega, objekat ima bogato dekorativno oblikovanu uličnu fasadu i jedan je od istaknutijih primera secesijskog stila, sa diskretnim akademskim primesama. Neveliko fasadno platno koncipirano je bez standardnih akademskih podela i prikazuje niz novih stilskih elemenata.

Gradacija reljefne plastike po vertikali, tipična za secesiju, i ovde je dosledno primenjena – počevši od stilizovanih gitera suterena, frizova od vinove loze između prozora u zoni prizemlja preko geometrijske ornamentike do floralnih venaca upletenih oko medaljona ispod originalno rešene krovne atike. Kolski ulaz sa stilizovanim drvenim vratima i vitražnim poljima u delu nadsvetla postavljen je bočno u odnosu na fasadu.

Atelje Uroša Predića, kao mesto gde je živeo i radio čuveni slikar, zajedno sa umetnikovom zaostavštinom, ima posebnu spomeničku vrednost memorijalnog karaktera i kao takav je 1987. godine utvrđen za spomenik kulture, piše Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA