≫ 

Otvorena izložba umetnika Hristijana Pantelića, događaj uveličali i Dijana i Srđan Đoković

Izložba pod nazivom ".... i nebo i zemlja..." traje od 7. do 11. decembra u galeriji zadužbine Ilije M. Kolarca u Beogradu

  • 2

U galeriji Kolarčeve zadužbine u Beogradu otvorena je izložba pod nazivom ".... i nebo i zemlja..." umetnika Hristijana Pantelića, koja će trajati od 7. do 11. decembra, a čiji je pokrovitelj Srđan Đoković. Ukoliko ste u mogućnosti, posetite ovu izložbu, jer ima šta da se vidi.

Naime, u galeriji na Kolarcu izložena su neka od dela slikara Hristijana Pantelića, koje je on naslikao tokom prethodnih 20 godina. Na slikama dominira simbolizam, što je i sam umetnik naveo u razgovoru za naš portal.

U centru svega je ljubav, jer kako kaže slikar, ona je sveobuhvatna i uvek prisutna. Ističu se, kada je reč o ovoj izložbi, četiri slike, koje se zovu "Iznenađenje", "Otkrovenje", "Samo kada mislim na tebe" i "Ruke vremena".

Izložba je otvorena u 18 časova, a ovaj događaj su uveličali i Dijana i Srđan Đoković, roditelji najboljeg svetskog tenisera Novaka Đokovića. Oni su, kao i ostali prisutni, uživali u slikama umetnika Hristijana Pantelića, kao i u vinu, koje je služilo tokom izložbe.

Pre nego što je sve počelo, popričali smo sa slikarem koji nam je sve objasnio (što se tiče izložbe).

- Ovo je mala retrospektiva mojih radova zadnjih 20-ak godina. Na njima ima dosta simbolizma. I dan danas je pravilo mog stvaralaštva je "šta dati time". Potvrda u jednoj rečenici koju sam našao kod (slikara Edgara) Dege je to što sam hteo. On je rekao: "Nije slikar što slikar slika, nego što nateraš drugog da vidi." I onda šta to treba da odredim da bi neko drugi video. To je ta jedna ljubav, lepota, onda jedna fina poruka, sklad boja, jedna radost. Dostojevski kaže: "Lepota će promeniti svet". Ne kažem to samo ja, ali na taj način razmišljam i radim. Tako da se trudim da ljubav koju osećam prema svemu što radim u životu, gledao sam da na neki način prikažem - rekao je umetnik Hristijan Pantelić za Telegraf.rs i dodaje:

- Svet buja od lepote. Naravno, stvarno gde čovek pogleda, može naći nešto lepo kod svakog čoveka. Pita me (jedan čovek) koji postavlja ove slike: "Zašto su ti slike tako različite? Nema nekog dela koji je sličan sa drugim." Ja kažem: "Pa, vidi, dobro pitanje. Svaka slika koju radim je kao novi čovek kojeg upoznajem, koji ima svoj karakter, svoju prirodu, svoje osobine, i svoj pristup..." Nekad slika mene vodi, nekad ja nju vodim - naveo je slikar.

Gospodin Pantelić je takođe govorio o umetnosti, inspiraciji, kao i ljubavi.

- Umetnost, kao što je muzika, knjiga, slika, uopšte sav taj život koji doživljavamo kroz te tri priče je sveobuhvatan život koje umetnost daje na svoj način u ova tri pravca. Umetnost je ruho ideje koje treba da probudi dobro, jednu ljubav koji svi osećamo. Ljubav je kruna svih dobrih dela. Ima, recimo, delova kao što je recimo jevanđelje, ima delova iz raznih pesama, koje su kao pesme, muzika.... Inspiracija je na sve strane. Život je umetnost... Čovek kada voli, ništa mu nije teško. Nije bitno u kakvom vremenu živimo, ljubav je sveobuhtvatna i uvek prisutna - rekao je slikar, a potom i naveo koji umetnici ga inspirišu:

- Izdvojiću naravno Gustava Klimta, Odilona Redona, Gistava Moroa, koji mi je Kusovac predložio kada je gledao moje slike. To su ta tri slikara. Naravno, kada pogledate, ima puno ljudi, da ih sada ne pominjem - rekao je umetnik Hristijan Pantelić.

Na samom kraju, pojasnio nam je koliko mu je potrebno vremena da naslika neko svoje delo.

- Nekad više treba vremena, nekad manje. Nekad se malo odmorim od neke slike... Kada znam da je (slika) gotova, lepo osetim da je gotova, a kada nije to to, onda se samo sklonim sa strane, radim nešto drugo. I onda se vratim na nju. Nekada imam borbu sa milimetrima, a nekad to ide jednostavno - iskren je umetnik Hristijan Pantelić.

Razgovor sa umetnikom Hristijanom Pantelićem, kao i snimak sa otvaranje izložbe možete pogledati na početku teksta.

Video: Srđan Đoković prvi put ulazi s amfibijom u jezero

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA