≫ 

Otac Pitera Bogdanoviča bio je poznati srpski slikar: Njegovi radovi izlagani su u Americi

Borislav Bogdanović se takođe bavio i muzikom

  • 0
Piter Bogdanovič Peter Bogdanovich Foto: Tanjug/AP

Slavni reditelj  porekla Piter Bogdanovič, koji je preminuo je u 82. godini, nikada nije krio da "vuče" korone sa prostora bivše Jugoslavije, a čak je svojevremeno reagovao kada se Mel Bruks u emisiji voditelja Dika Kaveta šalio na račun naše nekadašnje države (u istoj emisiji pričali su malo i na našem jeziku).

Piter je inače bio sin poznatog srpskog slikara Borislava Bogdanovića (1899-1970), koji je uspešno izlagao svoje radove kako u Beogradu i Zagrebu, tako i u Sjedinjenim Američkim Državama. Takođe se bavio i muzikom.

Borislav Bogdanović je osnovnu školu završio u Rumi, gimnaziju u Zemunu. Tamo (u Zemunu) je započeo i svoje muzičko obrazovanje). Kod profesora Ljube Babića, a zatim kod profesora Tomislava Krizmana je studiao slikarstvo u Zagrebu.

Na Konzervatorijumu u Pragu je studirao muziku, i to u period od 1919. i 1922. godine.

Dok je živeo u Zagrebu, oženio se Hermom Robinson kojoj je davao časove klavira. Njih dvoje 1939. godine odlaze u Sjedinjene Američke Države. Te iste godine rađa u Kingstonu, Njujorku rađa im se sin Piter Bogdanovič.

Od 1940. do 1966. Borislav živi i radi u Njujorku, a zatim se seli u Skotsdejl, u Arizoni. Tamo jei preminuo 1970. godine od posledica pada sa skele dok je radio zidnu kompoziciju "Lov na bufale".

Inače, Borislav je prvu izložbu je imao 1924. godine u Beogradu na "Izložbi beogradskih slikara i vajara", dok je u jedinu samostalnu izložbu u zemlji održao je u Zagrebu krajem 30-ih godina.

Borislav Bogdanović je učestvovao  na brojnim kolektivnim izložbama u zemlji i Americi. U Zagrebu je od 1931. do 1934. držao je "Slobodnu slikarsku školu".

Bio je član "Zagrebački likovni umjetnici",

Od 1931. do 1934. držao je „Slobodnu slikarsku školu“ u Zagrebu. "Dvanaestorice" (u Beogradu), a u Americi "Artist-s Equity Association" i "The Scottsdale Fine Art Commisiom".

Borislav Bogdanović je poređen sa pripadnicima "pariske slikarske škole" iako je kratko boravio u Parizu 1938. godine.  Inače, duh francuskog modernog slikartsva potpuno je preplavio njegove slikarske radove i definitivno obeležio njegov stvaralački rukopis.

Kada je došao u Njujork, brzo su ga prihvatili i tamošnji galeristi. Bogdanović je izlagao sa Šagalom, Vlamenkom, Derenom, Difiem i ostalima.

Kada je živeo u Arizoni, on je u teme unosi život američkih Indijanaca i predele u kojima oni žive. Kod njega je tada preovladala takozvana "indijanske faza".

Samostalne izložbe Borislava Bogdanovića

1937 — 1938. Salon Ulrih, Zagreb

1942 Lilienfeld Galleries, Njujork

1948 Van Diemen Galleries, Njujork

1952 Van Diemen - Lilienfeld Galleries, Njujork

1958 Hammer Galleries, Njujork

1959 French and Company Gallery, Njujork

1966 Stable Gallery, Skotsdejl

1969 Stagebrush Theater, Skotsdejl

Posthumne

1972. Retrospektivna izložba, Civic Library, Skotsdejl

1975. Borislav Bogdanović 1899-1970, retrospektivna izložba, Muzej savremene umetnosti, Beograd

(Telegraf.rs/izvor: Wikipedia)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA