≫ 

Otvorena izložba "ULUS Novi clanovi 2022" u "Cvijeti Zuzorić"

Za prijem u članstvo ULUS-a u 2022. godini selektovano je ukupno 60 umetnika

  • 0
Izložba ULUS Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Multimedijalna izložba "ULUS Novi članovi 2022" otvorena je sinoć u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić" na Malom Kalemegdanu, a istovremeno je realizovana i svečana dodela Uverenja o prijemu u članstvo ULUS-a. za 2020. i 2021. godinu.

Ta uverenja za nove umetnike su verifikovana na Skupštini Udruženja, 29. decembra 2021. godine.

Predsednica Upravnog odbora ULUS-a Marija Kauzlarić poželela je dobrodošlicu novim članovima.

"Nijedno udruženje ne postoji bez svojih članova, a njegova budućnost i zavisi od novih umetnika. Vi činite ULUS zajedno sa svima nama. Potrebno je da se trudimo da ULUS bude bolji. Naše i vaše Udruženje predstavlja alatku i mehanizam pomoću kojeg bi trebalo da se borimo za naša prava, naše prakse i našu umetnost", istakla je Kauzlarić.

Za prijem u članstvo ULUS-a u 2022. godini selektovano je ukupno 60 umetnika od kojih je 5 „po pozivu", dok ove godine, kao što je to bio slučaj i 2021, nema „počasnih članova" Udruženja.

U Slikarskoj sekciji su primljena 34 umetnika i izlagači na postavci, u Sekciji proširenih medija je 21 član, dok Grafičku čine 3 i Vajarsku sekciju 2 člana.

Usled nevremena, tek mali broj novih članova je došao da lično primi pristupnicu, uz koju ide i specijalan vodič - priručnik u kome su detaljno opisana članska prava i način njihovog osvarivanja, sekcije, servisi, radne grupe, sticanje statusa samostalnog umetnika, Organi i tela...

Radove na izložbi "ULUS Novi članovi 2022" selektovao je Umetnički savet na osnovu uvida u profesionalna dela umetnika koja su dostavljena prilikom prijave na konkurs.

U pitanju je pravi multimedijalni spektakl na dva nivoa velikog prostora ULUS - u prizemlju i na prvom spratu, gde su talentovani umetnici predstavili svoja dela u različitim formama, materijalima, tematskim okvirima, a većina su izuzetno atraktivna i autentična.

Preovlađuju video radovi, koji privlače pažnju, kao što je pomalo uznemirujući video performans "Zagrljaj koiže" (2020) Ivane Kosanović, klaustofobični video "Policijski čas u gepeku" (2020) Ive Palurović, "ALT 2" (2006/2007) Aljoše Ninkovića - kamera sa mobilnog telefona koja snima vizuelne ritmove sa železničke stanice.

Na izložbi se može videti i neobičan performans za kameru "Lov" (2018) Ivane Ranisavljević u trajanju od tri sata, ali i veoma maštoviti projekti - audio vizuelni rad "Digital Wood" (2015) Vanje Perović ili zanimljiva video instalacija "Arkadija" Isidore Krstić, koja prikazuje talase na obali mora u gradu Setu na južnoj obali Francuske.

Sva tri rada deluju neverovatno umirujuće, što je slučaj i sa video prikazom "Veruj u lepotu" (2022) Igora Simića, gde je snimljena crkva Santa Maria della Salute prilikom boravka autora na Bijenalu u Veneciji 2019.

Čitav spektakl postavke "Novi članovi 2022" ogleda se u raznolikosti žanrova, dimenzija, tema koje mladi talenti obrađuju, a vizuelnu lepotu čine možda najviše slike velikih formata sa jarkim bojama i video projekti, instalacije i performansi.

Tako publiku intrigira mistična, sablasna, prostorna instalacija "Sve je pod kontrolom" (2015) Marka Tirnanića, smeštena u zasebnom delu na spratu.

Zanimljiv je projekat "Hard Baš" (2011) Jovane Sudimac, koji kao dvokanalni video prikazuje posebnu vrstu plesa mladih na ulicama i parkovima Beograda, čiji se susreti zakazuju preko društvenih mreža.

Na samom ulazu u zgradu ULUS-a nalazi se ambijentalna instalacija "Gazište" (2012) Saše Petrovića, u vidu gomile hlebova i peciva rasutih po podu sa negašenim krečom po njima.

Teško je izdvajati ostala dela na izložbi gde preovladava tehnika ulje na platnu ili akril na platnu, pri čemu se ističu "Polje ljubavi br. 8" (2021) Jelene Paunković, "Leptir" i "Fluo leptir" Nevene Ostojić, "Bez naziva" (2021) Mateje Miloševića, "Strašni sud" (2019) Teodore Pavković, imprersivne dve slike "Zajedno same" i "Triptih" Nedžime Zukorlić.

Izdvajaju se i interaktivna instalacija "Menažerija" (2021) Dee Džanković - stakleno drvena vitrina kao imitacija života, ili predmeti od porcelana "Vime" (2021) Ksenije Erjavec.

Izložba traje do 10. februara, a za publiku će biti upriličeno vođenje kroz postavku, tokom kojeg će umetnici govoriti o svojim radovima, a planiran je i debatni program.

Udruženje likovnih umetnika Srbije (ULUS) je najstarije umetničko udruženje u regionu koje je 15. novembra 2021. godine obeležilo 103 godine postojanja i prijem u članstvo smatra se jednim od značajnih stepenika u profesionalnom umetničkom razvoju.

Tako je ULUS u prethodne dve godine pokrenuo različite programe i projekte posvećene upravo mladim stvaraocima, a među njima je najvažniji Bijenale mladih.

Ova manifestacija ima za cilj osnaživanje novih naraštaja u polju profesionalne orijentacije i kreiranje prostora za delovanje pod okriljem Udruženja, što je značajno uticalo na broj mladih umetnika, koji su se javili na konkurs ULUS-a za prijem u članstvo.

Inače, u Galeriji Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) u Beogradu, pred velikim brojem publike, otvorena je samostalna izložba autora Boška Atanackovića i trajaće do 30. januara.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA