≫ 

Zbog anonimne dojave pronađena 7 miliona vredna slika: Ticijanov portret bio izgubljen skoro dve decenije

U pitanju je delo iz 16. veka pod nazivom "Portret čoveka sa beretkom"

  • 1
Italija Portrait of a gentleman in a black cap Tiziano Vercellio Ticijan Večeli Portret čoveka sa beretkom Foto: Profimedia/Nicolň Campo/ddp USA

Italijanska policija zadužena za kulturnu baštinu saopštila je da je pronašla portret renesansnog slikara Ticijana koji je izgubljen pre skoro 20 godina.

Portret je otkriven od strane torinskog ogranka jedinice za kulturno nasleđe, podrožnice italijanske državne policije poznate kao karabinjeri. Delo iz 16. veka pod nazivom "Portret čoveka sa beretkom", prvi put je nestalo pre dve decenije sa nepoznate lokacije. Nakon njegovog nestanka 2004. godine, vlasti su verovale da je ilegalno odneto u Švajcarsku.

Renesansni slikar je bio aktivan tokom 16. veka kao pripadnik venecijanske škole. Stekao je slavu po prikazivanju aristokratskih i mitskih tema u dramskim stilovima, a služio je kao dvorski slikar italijanskim plemićima i članovima austrijske dinastije Habzburg do svoje smrti 1576. godine.

Portret u ulju, koji prikazuje bistu anonimnog bradatog čoveka koji nosi crnu kapu i tradicionalnu odeću, navodno je procenjen na oko 7 miliona dolara, prema italijanskim zvaničnicima. Time ovo delu spada među vrednija ostvarenja umetnika, čiji je aukcijski rekord od 16,9 miliona dolara postavljen 2011. tokom Sotbijeve prodaje njegove slike Madona s detetom (oko 1508).

Italijanska država je javno predstavila platno na zvaničnoj ceremoniji 19. maja. Policijska jedinica nije objavila detalje o originalnom vlasniku i lokaciji slike, piše artnews.com.

Italijanske vlasti otkrile su portret u regionu Pijemont u severozapadnoj Italiji, gde je prevezen na restauraciju i držan u lokalnom studiju u Astiju. Nakon što je iz anonimne dojave saznala gde se nalazi, (policijska) jedinica je zaplenila delo. Policija ispituje dvojicu švajcarskih državljana, kojima zvaničnici nisu naveli imena, povodom krađe slike, navodi Forbs.

Pronalazak vrednog Ticijanovog dela nije jedina uspešna konfiskacija koju je jedinica karabinjera izvršila u poslednje vreme. U martu 2019. godine, snage za kulturnu baštinu izvele su ogromnu zaplenu u kojoj je pronađeno oko 10.000 artefakata prokrijumčarenih iz 28 zemalja, razbijajući kriminalni sindikat velikih razmera koji deluje u zemlji.

Video: Napravio sliku od igle i konca i ušao u Ginisovu knjigu rekorda

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    26. maj 2022 | 14:55

    "nestalo pre dve decenije sa nepoznate lokacije" - А онда је пронађено на познатој локацији?...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA