≫ 

Izložba fotografija "Pozdravi iz Ukrajine" povodom 150 dana od početka rata: Mnogi su poginuli slikajući ih

Gostima ovog događaja obratio se ambasador Ukrajine u Srbiji, Volodimir Tolkač i na početku govora zahvalio svima koji im čuvaju leđa

  • 8
Voldomir Tolkač, Izložba Ukrajna Foto: Nikola Anđić

Povodom 150 dana od početka napada na Ukrajinu, Inicijativa mladih za ljudska prava u saradnji sa ambasadom Ukrajine večeras u 19 časova u Dobračinoj 4 (Endšio Hab) otvorila je izložbu fotografija "Pozdravi iz Ukrajine". Ambasador SAD- a, Hil prisustvovao je otvaranju kako bi podržao ovaj događaj.

Gostima ovog događaja obratio se ambasador Ukrajine u Srbiji, Volodimir Tolkač, koji se na početku govora zahvalio svima koji im čuvaju leđa.

- Hvala vam za oružje, džaveline, leoparde i himarce. Za humanitarnu pomoć, za političku i prosto ljudsku podršku - izjavio je Tolkač.

On je u govoru istakao da rusko rukovodstvo nije ni pokušalo da sakrije da Ukrajinu smatra korakom ka napredovanju prema Zapadu.

- O tome svedoči sve. Sistemsko podmićivanje stranih političara, Putinovi zajednički plesovi na svadbama u evropskim prestonicama već posle okupacije Krima. Između ostalog, gas i nafta su oružje koje sada "puca" na sve evropske zemlje, a tu je i najneophodnija stvar čoveku, hrana čije snabdevanje blokira Rusija, a čijim nedostatkom Kremlj ucenjuje ceo svet - kaže Tolkač.

On je istakao da su mnogi postavljali pitanje zašto se bore, ali da im nisu odgovarali na to.

- "Šta vam to treba?" govorili su nam, a mi nismo odgovarali, samo smo znali da ćemo se boriti. Znali smo da neprijatelj može da uništi Kijev. Može. Ali neće ga zauzeti - izjavio je Tolkač.

Na kraju govora zahvalio se svima koji su uložili napore da izložbu organizuju.

- Mislim da bi najispravniji način da se izložba otvorio bio odavanje počasti minutom ćutanja poginulim braniteljima, ženama i deci, našim roditeljima, da se setimo svih onih koji su dali svoje živote pod hiljadama bombi i raketa, pod ruševinama betonskih podova pozorišta, škola i sopstvenih domova - zaključio je govor Tolkač.

Izložba je bila veoma dirljiva, a događaju je prisustvovao veliki broj ljudi.

Fotografije su pristigle iz svih delova Ukrajine, mnogi su slikajući ih izgubili živote.

Ovog vojnika uslikao je saborac. Fotografiju je podelio preko Google Driva-a.

Ne zna se da li se ovaj vojnik izvukao, ne zna se da li je živ... ali sasvim je jasno da neće biti zaboravljen.

Izozba Ukrajna Foto: Nikola Anđić

Obraćanje ambasadora Ukrajine pogledajte u videu na početku teksta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Super Brundo

    25. jul 2022 | 23:09

    Rat je poceo pre 8 godina.5 meseci traje ovo kukumakanje i naricanje.Ko je kriv Ukrajincima sto su prodali svoju zemlju?Niko, sami su krivi.Imali su Minski sporazum pa su ga napustili na americki nagovor.Ko im je kriv?Samo oni.Tako je kad dozvolite da Amerikanci misle umesto vas.Sad mora da se plati racun.

  • Dante

    25. jul 2022 | 22:35

    Sve Volodimir do Volodimira,

  • Valdo

    26. jul 2022 | 05:12

    Gde su bili ti vajni fotografi 1999 god. da snimaju u bivsoj SR Jugoslaviji. Dosta vise tih folova!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA